<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Історія підприємства

У серпні 1962 року Постановою Ради Міністрів УРСР було затверджено проектне завдання на будівництво заводу азотних добрив в м. Черкаси. А вже в березні 1965 року на Черкаському хімічному комбінаті був отриманий перший аміак. Цей момент і вважається днем народження заводу.

Побудований ударними темпами менше ніж за три роки, завод продовжував активно розвиватися й далі.

На початку 1970 року на Черкаському «Азоті» були введені в експлуатацію друга черга аміачного виробництва (потужністю 360 тис. тонн на рік) та цех з виробництва аміачної селітри (потужністю 450 тис. тонн на рік). У наступні два роки стали до ладу потужності третьої черги виробництва аміаку (400 тис. тонн на рік), цеху з виробництва аміачної селітри (900 тис. тонн на рік), слабкої азотної кислоти (720 тис. тонн на рік). І в травні 73-го на заводі була отримана перша мільйонна з початку пуску тонна карбаміду, а в червні – перша мільйонна тонна аміаку.

До середини 70-х років практично завершився процес формування основних виробничих потужностей хімкомбінату і в 1975 році «Черкаський хімічний комбінат» став «Черкаським виробничим об'єднанням «Азот».

У статусі «виробничого об'єднання» завод продовжував свій розвиток, вектор якого змінився від кількісного до якісного зростання. Ще в 1967 році тут запрацював дослідний промисловий цех іонообмінного виробництва – на той момент найпередовіший в СРСР, який зібрав під своїм крилом провідних наукових і технічних фахівців галузі. Завдяки цьому, на «Азоті» запускалися у виробництво нові види продукції, освоювалися нові виробничі технології та обладнання.

У 1993 році було освоєно нове виробництво рідких комплексних добрив карбаміду і аміачної селітри (КАС) 200 тисяч тонн на рік.

Дев'яності роки стали найважчими в історії підприємства. Руйнувалися усталені економічні зв'язки, змінювався підхід до ведення бізнесу. Завдяки акціонуванню підприємства в 1995 році, коли вся країна переживала кризу, Черкаський «Азот» зумів зберегти кваліфіковані кадри і не допустити падіння обсягів виробництва. У 2001 році Черкаське ВАТ «Азот» стало частиною великого хімічного холдингу. Це дозволило підприємству зміцнити своє становище на українському хімічному ринку і розширити присутність на ринку світовому.

На заводі була розроблена і почала реалізовуватися програма реконструкції та модернізації, переходу на прогресивні енергозберігаючі технології та випуск нових, сучасних видів продукції.

Підсумком напруженої роботи стали стабільне зростання наприкінці 2001 року обсягів виробництва продукції, розширення асортименту та підвищення рівня якості. Уже в першому півріччі 2002 року «Азот» випустив понад 600 тисяч тонн аміачної селітри, майже 500 тисяч тонн карбаміду, що на 52 відсотки і на 19 відсотків відповідно більше, ніж за аналогічний період 2001 року. Тоді ж Черкаське ВАТ «Азот» посіло перше місце в рейтингу Міністерства промислової політики України з позиції «Обсяг продукції, що випускається з початку року».

У 2003 році на Черкаському «Азоті» був завершений перший етап реконструкції і модернізації виробництва: відновлена ​​друга лінія капролактаму, побудовані додаткові потужності кристалізації капролактаму, був завершений перший етап стабілізації цехів М-5 (випуск слабкої азотної кислоти) та М-3 (виробництво аміачної селітри).

А в 2004 році було розпочато реалізацію другої черги програми модернізації «Азоту»: подальше впровадження енергозберігаючих технологій і освоєння випуску сучасних видів хімічної продукції на рівні вимог світового ринку. Це дозволило знизити витрати та підвищити конкурентоспроможність продукції. На виробництвах капролактаму, аміаку, слабкої азотної кислоти засоби автоматизації були замінені розподільчою системою контролю, управління і захисту (РСУ).

До свого сорокаріччя, яке колектив відзначав у 2005 році, «Азот» прийшов стабільно працюючим підприємством, що дозволило будувати подальші плани щодо його розвитку.

У цьому ж році були укладені контракти на розробку проекту реконструкції агрегату ТЕС -1360 з доведенням його потужності до 1700 тонн на добу при одночасному зниженні енерговитрат на виробництво одиниці продукції. Також був розроблений проект реконструкції одного з агрегатів карбаміду зі збільшенням його потужності від 1000 тонн проектних до 1600 тонн продукції на добу. Планувалося збільшення потужностей з виробництва суміші карбаміду та аміачної селітри (КАС), але через важке фінансове становище на підприємстві, обумовлене фінансово-економічною кризою в країні, довелося переносити терміни виконання запланованих заходів, а від виконання деяких взагалі відмовитися, вирішуючи першочергові завдання. Таким чином, до осені 2009 року були завершені всі роботи з досягнення потужності – 1700 тонн аміаку на добу. У цьому ж році були завершені роботи і щодо збільшення виробництва з 200 до 400 тисяч тонн на рік рідкого комплексного добрива (КАС). Також були виконані окремі роботи по виробництву карбаміду, але через брак коштів завершення реконструкції на ньому перенесено на осінь 2010 року.

Особливо складним виявився для підприємства кінець 2008 року, коли попит на хімічну продукцію на світових ринках різко впав, і тільки в перші місяці 2009 року мінеральні добрива були затребувані на внутрішньому ринку. Наступні місяці роботи характеризувалися високими цінами на природний газ, обвальними цінами на продукцію, скороченням внутрішнього і зовнішнього попиту, що поставило на межу виживання всю хімічну галузь, в тому числі й Черкаський «Азот». З березня 2010 року намітилися позитивні тенденції на ринку збуту, завдяки чому керівництво підприємства змогло спрогнозувати подальше виконання намічених програм розвитку підприємства.

14 березня 2015 року Черкаському публічному  акціонерному товариству «АЗОТ» виповнилося 50 років!

Сьогодні ПрАТ "АЗОТ" – одне з найбільших підприємств України з випуску мінеральних добрив.