<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

25.11.2015

Цех А-­3 перевиконав план та скоротив енерговитрати

Виробництво аміаку одне з найскладніших на Черкаському «Азоті» OSTCHEM, адже в процесі задіяні всі хімічні реакції, що застосовуються у промисловій неорганічній хімії. До того ж, саме аміак є сировиною для виробництва всієї продукції підприємства, і від злагодженої роботи аміачників залежить успіх роботи всього «Азоту».

Саме тому після простою підприємства цех А-­3 розпочав пускові операції найпершим. Як розповів начальник цеху А-­3 Віктор Погорілий, 29 вересня тут вже отримали перший аміак, після чого цех швидко вийшов на повне навантаження і перевиконав план з виробництва продукції у жовтні, напрацювавши 38 тис. 515 тонн аміаку, що становить (102%). Крім того, цей структурний підрозділ продовжує скорочувати енерговитрати. Так, при встановленій нормі на жовтень 1020 м³ газу на 1 тонну продукції, цеху вдалося вийти на показник 998,5 м³, електроенергії із запланованих 735 кВт/год на тонну продукції використали лише 707,14 кВт/год. Знесоленої води використано 2,04 м³ на тонну продукції (норма – 2,5 м³), оборотної – 392 м³ (норма – 450 м³).


Машиніст компресорних установок Сергій Вашкевич та начальник цеху А-3 Віктор Погорілий

– Ми постійно працюємо над підвищенням енерго­ефективності виробництва, що дозволяє збільшити рентабельність продукції та її екологічність. Для цього не лише постійно ремонтуємо обладнання, а й модернізуємо його, – розповідає Віктор Погорілий. – У 2014 році нам вдалося зекономити майже 11,5 млн. м³ природного газу та 1 млн. 231 тис. кВт/год електроенергії.

Цього року також по максимуму було використано період простою виробництва для того, щоб провести капітальні ремонти на обох технологічних нитках. Серед важливих організаційно-­технічних заходів – заміна проміжного колектора (трійника) по виходу з печі первинного риформінгу №1 та ремонт такого ж колектора по виходу з печі первинного риформінгу №2, а також модернізація сепараторів СО2 поз. Д­107­1,2 на обох агрегатах підготовки синтез­-газу, що дозволяє більш якісно очищати від вологи вуглекислий газ – побічний продукт цеху А­-3, який подається на виробництво карбаміду в цехи М­-2 та М-­6.


Зміна №4 цеху А-3: В.Бізюков, М.Шумовський та О.Драга

Нині А­-3 працює на повну потужність, йдучи з випередженням планових показників на листопад. Досвідчений колектив цеху справляється з будь-­якими виробничими зав­даннями. Щоб працівники мали високу кваліфікацію, більшість хіміків освоїли по 2­-3 професії. Практикується в цеху й ротація постійного та підмінного персоналу, аби спеціалісти не втрачали навиків і тримали руку на пульсі потужного виробництва.

– У нашій зміні працюють 10 осіб. Більшість людей віком до 40 років. Навчаємо молодь. Зараз у нас стажується випуск­ник ЧДТУ Олександр Драга, який у рамках програми підготовки молодих спеціалістів освоює робоче місце апаратника конверсії агрегатів підготовки синтез-­газу, – розповідає начальник зміни №4 Микола Шумовський.

Робота хіміка на виробництві вимагає глибоких знань, досвіду та постійної зосередженості. Азотівці зізнаються, що нерідко думають про роботу і вдома, а під час зустрічей у дружньому колі продовжують обговорювати виробничі питання. Адже непроста й відповідальна робота стала для них справою всього життя.

Прес-центр ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку