<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

05.11.2015

Зварювальники «Азоту» ремонтують обладнання з ювелірною точністю

Жоден поточний чи капітальний ремонт на Черкаському «Азоті» OSTCHEM не проходить без участі команди зварювальників управління капітальних ремонтів. Завдяки їхньому високому професіоналізму, визнаному на всеукраїнському та міжнародному рівнях, ефективно функціонує технологічне обладнання на проммайданчику товариства.


Дефектоскопісти УКР Ю.В.Ведула та О.Л.Дорошенко

Якість виконання зварювальних робіт на підприємстві та працездатність кожного об’єкта забезпечує дільниця зварювання та дефектоскопії, яка після декількох років самостійного плавання у 1996 році разом з цехами НСО та ЦЦР-2 увійшла до складу новоствореного УКР. Сьогодні «мозковий центр» лабораторії зварювання – так дільницю називають самі виробничники, налічує 10 досвідчених спеціалістів.

– Наш невеликий колектив займається насамперед аналітичною роботою – розробкою технології зварювання, проведенням дефектоскопії об’єктів і, власне, контролем процесу від його початку і до завершення. Інколи до цих основних обов’язків додаються і виробничі, якщо потрібно виконати якесь специфічне завдання, що стосується, наприклад, зварювання титану, алюмінію або чавуну. Цю роботу, яка вимагає високої майстерності, виконують досвідчені працівники –  електрозварювальник Володимир Корнієнко, слюсар-ремонтник Сергій Запорожець і терміст Віктор Шаповал, – говорить начальник дільниці зварювання й дефектоскопії Олег Короп.

Здавалося б, розробка технології зварювання для ремонту обладнання є абсолютно чоловічим заняттям. Однак цей напрям роботи дільниці курує жінка – старший майстер Ірина Зейналова. Вона вирішила слідувати родинній традиції Гельфандів і прийти на Черкаський «Азот» здобувати трудовий досвід. До речі, більшість працівників дільниці також є вихідцями із династій хіміків.

– Попрацювавши трохи в цеху електропостачання, вступила до Київського політеху. Хотіла обрати машинобудування, але тато Лев Михайлович наполіг на зварювальному факультеті, про що я жодного разу  не пожалкувала, – розповідає Ірина Зейналова.


Зварювальник І.О.Шепель, слюсар-ремонтник І.І.Коєв
та бригадир слюсарів-ремонтників С.М.Шевченко в цеху М-9


В процесі розробки технології зварювання, як зазначила Ірина Львівна, не може бути ніякої самодіяльності, адже потрібно ремонтувати обладнання на хімічному підприємстві, де промислова безпека понад усе. Ця робота чітко обмежена жорсткими нормами і рамками як українських, так і міжнародних стандартів. Тож при розробці технології зварювання спеціалісти дільниці враховують тип металу, середовище, в якому працюватиме обладнання, його робочі параметри. У проект закладаються витратні матеріали, вид зварки, режим, методи контролю зварних швів тощо.

– Не менш відповідальним є і вибір спеціалістів для виконання кожного типу робіт. За багато років на підприємстві сформувався колектив висококласних зварювальників. Більшість має найвищі V та VI розряди, але все одно перед конкретними ремонтними роботами вони мають виконати контрольне зварне з’єднання для отримання допуску, – зауважує Олег Петрович. – Майстерність багатьох наших зварювальників визнана на численних міжнародних конкурсах.

На всіх етапах якість виконання зварювальних робіт контролює колектив досвідчених дефектоскопістів дільниці  – Юлія Ведула, Олександр Дорошенко та Олександр Левченко – на чолі зі старшим майстром Артемом Андрійченком. Технічні можливості лабораторії, яка в своєму арсеналі має сучасні дороговартісні вимірювальні прилади, дозволяють застосовувати всі методи неруйнівного контролю для ефективної перевірки зварних швів.

У такому єдиному тандемі інженерний персонал, дефектоскопісти та зварювальники філігранно виконують завдання будь-якої складності. Нині тривають роботи на проммайданчику цеху М-9, де бригади слюсарів-ремонтників та зварювальників відновлюють сховище розчину аміачної селітри. На базі УКР фахівці котельно-мідницько-зварювальної дільниці вже почали ремонт титанового теплообмінника для цеху М-5. Крім того, невдовзі спеціалісти приступлять до монтажу лінії сірчаної кислоти від цеху К-2 до цеху А-5.

Прес-центр ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку