<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

25.05.2015

До ювілею ПАТ «АЗОТ» відкрилася унікальна фотовиставка

Напередодні урочистостей з нагоди ювілею та Дня хіміка в Палаці культури «Дружба народів» відкрилася фотовиставка, присвячена 50-річчю Черкаського «Азоту». Ювілейна експозиція є ретроспективою розвитку й становлення одного з найпотужніших хімічних підприємств України.

Фотоархів підприємства налічує десятки тисяч унікальних історичних знімків авторства начальника бюро розмножувальної техніки Михайла Захаріна. Протягом 53 років, починаючи з 1962 року, коли ще тільки планувалася територія для будівництва майбутнього хімкомбінату, його фотоапарат фіксував кожен етап розвитку підприємства. Тому саме Михайло Калманович став ідейним натхненником та організатором виставки. Загалом для експозиції було відібрано 125 світлин, на яких зафіксовано найбільш пам’ятні події з життя підприємства.

– За масштабом це перша така фотовиставка, присвячена діяльності Черкаського «Азоту». Підготовка до неї розпочалася рік тому, – розповідає Михайло Захарін. – Щоб обрати цінні кадри, довелося переглянути десятки тисяч негативів. Серед них багато епохальних знімків, насамперед це пуск кожного нового цеху та отримання першої продукції. Завдяки сучасній техніці, яку спеціально закупили, було скопійовано й оцифровано близько 600 негативів. Уже потім ми обирали з них фото для створення експозиції.


Михайло Захарін на відкритті ювілейної фотовиставки

Всі фотороботи розміщено на 11 тематичних стендах. Вони розповідають про історію будівництва підприємства, початок виробничої діяльності, пуск нових технологічних цехів, виробничі будні колективу, ветеранів праці і передовиків, завдяки високому професіоналізму та ентузіазму яких підприємство здобуло визнання в країні та за її межами. Окрема фотосторінка історії Черкаського «Азоту» присвячена і культурно-спортивним досягненням колективу хіміків. Наприклад, волейбольна команда підприємства неодноразово ставала призером чемпіонатів різного рівня, тричі була володарем кубка України. Збудований хіміками 35 років тому Палац культури «Дружба народів» став мистецькою «меккою» Черкаської області і відкрив дорогу у професійне творче життя тисячам вокалістів і танцюристів.


Експозиція зацікавила багатьох відвідувачів

Непідкупний інтерес виставка викликала у виробничників та гостей, які прийшли на урочистості з нагоди ювілею підприємства. Голова Правління Віталій Скляров під час офіційної частини подякував Михайлу Захаріну за організацію фотовиставки. Зал підтримав його гучними оплесками.

– Я побачила багато знайомих облич. На одному фото навіть себе знайшла. Уявляю наскільки приємно переглядати ці фото ветеранам, – зазначає табельник цеху ВПіПК Галина Долінкіна.


Перегляд тематичних стендів супроводжувався грою малого симфонічного оркестру

– Кожен стенд – частина історії підприємства. Переглядаю фотографії й згадую ті буремні часи. Скільки всього було зроблено на підприємстві колективом першопрохідців... Я брав участь в пусках усіх цехів з виробництва аміаку. Ось на цьому фото зафіксовано якраз пуск цеху А-3. Начальник цеху Микола Білобородов запалює піч первинного риформінгу, – розповідає почесний хімік СРСР Микола Крамаренко.

В організації фотовиставки, окрім працівників бюро розмножувальної техніки ПАТ «АЗОТ», були задіяні й спеціалісти інших структурних підрозділів. Зокрема розробкою проекту, виробництвом і монтажем стендів займалися фахівці проектно-конструкторського відділу, управління капітальних ремонтів та ремонтно-будівельного цеху.

Відвідати фотовиставку, присвячену 50-річчю підприємства, всі бажаючі зможуть до кінця червня.

Прес-центр ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку