<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

25.05.2015

Хіміки відзначили 50­-річчя «Азоту» та професійне свято

Прекрасною музикою, щирими посмішками та поздоровленнями наповнився Палац культури «Дружба народів» 22 травня. Працівники ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM відзначили цього дня подвійне свято: День хіміка та піввіковий ювілей з дня пуску такого важливого для країни виробництва, яким був і залишається «Азот».

Вже на порозі Палацу відчувалася піднесена атмосфера. В очікуванні урочистої частини свята працівники «Азоту», ветерани праці, гості мали можливість поспілкуватися, переглянути фотовиставку, що висвітлює всі етапи розвитку Черкаського «Азоту», послухати живу музику у виконанні малого симфонічного оркестру Черкаської обласної філармонії.  Радісні обличчя, дружні обійми, спогади – свято зібрало всі покоління хіміків. Особ­лива пошана – заслуженим ветеранам. Як завжди, вдвох прийшли на свято подружжя Гельфандів, які започаткували цілу династію азотівців.


Лев Михайлович та Людмила Григорівна Гельфанди

– Для нас це дуже велике свято. Ніби другий день на­родження! Дуже радий побачити тут знайомі обличчя та молоде покоління азотівців, які працюють в цей нелегкий для країни та підприємства час, продовжуючи нашу справу, – схвильовано зазначив Лев Михайлович Гельфанд.

Він віддав роботі на «Азоті» більше 40 років життя. Працював начальником виробництва аміачної води, начальником цеху М-­3, начальником відділу праці та зарплати.  

Завітав на свято й заслужений будівельник Микола Буданцев, який очолював бригаду і брав участь у спорудженні всіх виробництв «Азоту». Саме він разом з першим директором заводу Іваном Білошапкою вийшов у поле, на якому був закладений перший камінь грандіозного будівництва.


Микола Буданцев з начальником Прес-центру ПАТ «АЗОТ» Євдокією Мацокіною 

– Це були найкращі часи в моєму житті. «Азот» навчив нас працювати, зробив з нас справжніх професіоналів своєї справи, яким до снаги будь-­які завдання, – розповідає Микола Буданцев. – Є про що згадати. Мене висунули депутатом Верховної Ради СРСР, нагороджували високими державними нагородами і все завдяки «Азоту». Але головне моє надбання – це хороші, віддані своїй справі люди, з якими ми пліч-­о-­пліч працювали, будуючи «Азот».

У святковій залі всіх присутніх у відеозверненні привітав головний акціонер ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM Дмитро Фірташ.

– Черкаський «Азот» – дуже важливе підприємство для промисловості та в цілому для України, яке має великі перспективи розвитку. Нині ми розробляємо цілу програму, пов’язану з хімією та нафтохімією, – зазначив Дмитро Фірташ. – Сьогодні складний час для нашої країни. Важливо, щоб були мир і стабільність. Дуже багато сімей пов’язують своє життя з «Азотом», як і я. Тому хочу особисто привітати зі святом кожного з вас та побажати всього тільки найкращого: здоров’я, сил, терпіння, нових можливостей і здобутків.

Було також зачитано вітальну телеграму від генерального директора OSTCHEM Олександра Халіна, після чого до всіх присутніх у залі звернувся Голова Правління ПАТ «АЗОТ» Віталій Скляров. У своєму вис­тупі він згадав славні імена, вписані в історію підприємства. Це працівники будівельних і монтажних організацій: заслужений будівельник Микола Буданцев, начальник БМУ-­27 Микола Ковальський, начальник БУ­-28 Володимир Кравченко, бригадири Василь Заболотний, Микола Сиченко, Євген Корольков, Олександр Здор. Спеціалісти з монтажу й експлуатації, а це бригади Миколи Дудченка, Олександра Агапова, Василя Гука, Олександра Мороза та багатьох інших.


Віталій Скляров нагадав етапи становлення підприємства

Досвідчені хіміки свого часу з’їхалися з усього Радянського Союзу на підготовку й пуск першого цеху з виробництва аміаку. Першопрохідцями великої хімії стали більш як 200 спеціалістів: Галина Корнєєва, Микола Крамаренко, Анатолій Левандовський, Валерій Досужий, Михайло Кулаковський, Леонід Слись, Іван Санатос, Наталія Кужман, Римма Лапшина, Федір Корнєєв та багато інших. Саме вони причетні до того, що у березні 1965 року в Черкасах отримали першу партію аміаку.

Неоціненний внесок у розвиток Черкаського «Азоту», для яких він став рідним, внесли Олександр Шуклін, Микола Корчака, Сергій Виноградов, Володимир Болдаєв, Олександр Кольба, Михайло Макота... Їх немає серед нас, але справа їхніх рук і розуму залишається в нашій пам’яті.

– Сьогодні Черкаський «Азот» – це підприємство, що динамічно розвивається, та входить до холдингової компанії OSTCHEM, яка дає життя і розвиток сільськогосподарській галузі країни. Всі ми трудимося, щоб наша країна була з хлібом, – зазначив Віталій Скляров. – Тільки за перший квартал цього року Черкаський «Азот» став лідером з постачання на внутрішній ринок аміачної селітри – 51 відсоток ринку, карбаміду з часткою 31 відсоток, 68 відсотків ринку займає карбамідо-­аміачна суміш черкаського виробництва. 

Привітати хіміків зі святом прийшли й керівники міста та області: голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, голова обласної ради Валентина Коваленко та секретар міської ради Олександр Радуцький.


Віталій Скляров приймає вітання від Валентини Коваленко та Юрія Ткаченка

– «Азот» має велике значення для Черкащини. Підприємство надає робочі місця для 4,5 тисяч людей, сприяє розвитку міста й області. У цей нелегкий час ви забезпечуєте міндобривами українських аграріїв та утримуєте позиції на міжнародному ринку, – наголосив Юрій Ткаченко. – Ми знаємо як непросто вам нині працюється. Бажаю акціонерам знайти мудрі рішення, які дозволять зберегти підприємство для Черкащини. Миру й процвітання «Азоту» та Україні!

З теплотою і вдячністю згадували в святковій залі колишніх керівників підприємства: Івана Білошапку, Валентина Писарєва, Валентина Сорокіна, Олександра Воловикова, Бориса Райкова, Володимира Бєлого та Андрія Коваля.

Борис Райков очолював підприємство 15 років, зокрема, і в складні та буремні 90-­ті роки, коли економікою правив бартер, а люди не отримували зарплату. Азотівці жодного разу не залишилися без заробленого.

– У ті часи в моєму житті були два щасливих дні на місяць: день авансу і день зарплати. Не можна було не радіти, коли я бачив як люди задоволені йдуть додому до своїх сімей, маючи впевненість у завтрашньому дні, – зазначив у своєму виступі Борис Сергійович. – Процвітання вам і великих перспектив, а вони у вас є.


Черкаських хіміків привітали керівники хімічних підприємств України

З вітальним словом також виступили: Президент Союзу хіміків України Олексій Голубов, Голова Центральної Ради профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України Василь Мойсюк, голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко та директори хімічних підприємств України.  

Крім того, під час урочистостей черкаські хіміки отримали відзнаки та нагороди різного рівня.

Прес-центр ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку