<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

09.04.2015

Працівники цеху М-­2 забезпечують стабільне виробництво карбаміду

Злагоджено та професійно працює колектив цеху з виробництва карбаміду М-­2 ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM, виробляючи щодоби 1100 тонн цінного для сільгоспвиробників добрива. Весняна посівна в розпалі, тож цех активно відвантажує продукцію споживачам.

Щоб подивитися як працюється виробничникам у такий відповідальний період, ми завітали до цеху.

– Карбамід користується незмінним попитом у сільгоспвиробників, адже має найбільший з усіх видів добрив вміст азоту – 46 відсотків, – зазначив заступник начальника цеху М­-2 Дмитро Толмачов. – Увесь минулий рік і цього року ми працюємо на повну потужність, виробляючи в місяць близько 33 тисяч тонн продукції.


Заступник начальника цеху М-2 Дмитро Толмачов

Стабільну роботу цеху та перевиконання планових показників забезпечує професійна робота колективу цеху, знайомство з яким почали на цент­ральному пульті управління. Того дня на виробництві чергувала 4 зміна – наймолодша в колективі, проте досвідчена і професійна. Багато працівників – з династій хіміків, які працювали, або й нині працюють на Черкаському «Азоті».

Начальник зміни Віталій Шевченко саме з такої родини. Його батько Володимир Вікторович вже багато років трудиться в автотранспортному цеху, брат  Вадим працює апаратником з виробництва карбаміду також в цеху М-­2.

Віталій Шевченко ще студентом проходив стажування в М-­2, тож закінчив навчання в університеті, маючи 4 розряд апаратника абсорбції, та прийшов на роботу до рідного вже для нього цеху. Спочатку працював апаратником випарювання карбаміду, потім старшим апаратником, а три роки тому очолив зміну, коли йому було лише 25­-ть. Незважаючи на молодий вік, начальник зміни користується повагою та авторитетом у колективі за професіоналізм та компетентність у будь­-яких питаннях.

Теж саме можна сказати і про старшого апаратника зміни Віталія Сємашка – хіміка в другому поколінні. Його мама – Валентина Іванівна працює апаратником на виробництві карбаміду в цеху М-­6, а тато працював на «Азоті» машиністом насосних установок.

– Наша робота цікава та відповідальна, не схожа на поширені нині професії, пов’язані, наприклад, з торгівлею, – зазначив Віталій. – Є можливість застосовувати свої знання та вміння, щоб виробити дійсно якісну продукцію, яка потрібна людям. Відчуваєш свою причетність до важливої справи.

У цеху кипить робота, апаратники заходять на ЦПУ, де відображаються всі показники та параметри ведення технологічного процесу, і знову повертаються на своє основне робоче місце – виробничий майданчик, де розташовані апарати й трубопроводи з арматурою. Тож і ми відправляємося далі знайомитися з роботою цеху.


На фото (зліва направо): ст. апаратник В.Сємашко, апаратники Н.Мотузенко, Д.Пілявський
та начальник зміни В.Шевченко

Як пояснив Дмитро Толмачов, починається процес виробництва карбаміду з подачі до вузла синтезу вуглекислого газу та рідкого аміаку, які повинні мати необхідний тиск і температуру. Заходимо у відділення, де за допомогою потужних компресорів вуглекислий газ нагнітається до тиску 148 кг/см³. Тут саме чергували машиністи компресорних установок Олег Маврін та Іван Шнайдер. Олег Володимирович лише нещодавно повернувся із зони АТО після року військової служби. У відділенні компресії також є пульт управління, показники з якого (тиск СО2, навантаження на турбіні тощо) машиністи щогодини вносять до рапорту, слідкують за справною роботою компресорів, не допускаючи їх перегріву та попереджаючи можливі неполадки.


Машиніст компресорних установок Олег Маврін

Далі виробничий процес проходить у вузлі синтезу, в якому утворюється розчин карбаміду. Після проходження вузлів рециркуляції і випарювання плав подається до грануляційної башти. Саме тут із плаву, температура якого становить 136 – 140°С, утворюється гранульований карбамід. Кілька років тому на виробництві було встановлено новий гранулятор, завдяки чому продукція цеху М­-2 має більш рівномірний грануляційний склад. А це важливий показник для роботи техніки при внесенні добрив у грунт.

– Ми відвантажуємо продукцію і залізничним транс­портом, і автомобільним, – розповідає Дмитро Толмачов. – Дедалі більшою популярністю користується продукція фасована у біг-­беги.

Ознайомившись ще з процесами фасування та відвантаження продукції, закінчуємо нашу подорож цехом та бажаємо його колективу подальшої стабільної і успішної роботи із забезпечення сільгоспвиробників якісним черкаським карбамідом.

Прес-центр ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку