<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

13.03.2015

Цех А-3 ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM напрацював більше 15 млн. тонн аміаку

У цеху А-3 Черкаського «Азоту», що входить до холдингу OSTCHEM (об’єднує підприємства азотної хімії Group DF), за 45 років було вироблено більше 15 млн. тонн аміаку. Першу продукцію тут отримали 15 березня 1970 року.

Цех А-3 на той час був унікальним у технологічному плані. В його основу покладено французький проект багатотоннажного виробництва з обладнанням великої одиничної потужності. Щогодини два агрегати разом виробляють близько 50 тонн аміаку. Річна потужність цеху становить понад 400 тис. тонн. Вироблений аміак транспортується в інші цехи як сировина для випуску похідних мінеральних добрив, а також відвантажується аграріям у вигляді готової продукції.


Пуск цеху А-3, 1970 рік (архів)

– Ми постійно працюємо не стільки над підвищенням обсягів випуску аміаку, скільки над підвищенням енергетичної ефективності виробництва, розробкою і впровадженням інноваційних технологій, підвищенням рентабельності продукції, – зазначає Віталій Скляров, Голова Правління ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM. – Модернізація обладнання дозволяє нам підвищувати рівень виробничої безпеки та поступово зменшувати обсяги споживання енергоресурсів. Якщо проектне споживання природного газу становило 1065 м³ на тонну продукції, то середній показник у 2014 році склав лише 1002 м³. Те ж саме стосується і споживання електроенергії: проектні витрати – 770 кВт/год на тонну продукції, а фактичний показник у 2014 році – 737 кВт/год.

Найбільш суттєві реконструкції в цеху А-­3 пройшли у 2012 – 2014 рр. Загалом за цей період у реалізацію модернізаційних проектів було інвестовано 78,22 млн. грн.

– Усі організаційно-технічні заходи були спрямовані на відновлення ресурсу технологічного обладнання, підвищення ефективності його роботи, зменшення обсягів енергоспоживання та поліпшення показників екологічності виробництва, – говорить Віктор Погорілий, начальник цеху А-3.


Потужності цеху А-3 після модернізації у 2013 році

Зокрема, хороший економічний ефект дала заміна футеровки у першій печі риформінгу, під час якої було використано новітні матеріали та встановлено нові реакційні труби з кращою теплопередачею. Додатково спеціалісти очистили пучки труб в обох печах і встановили пучок для підігріву паливного газу. Крім того, була проведена модернізація блоку очищення конвертованого газу від діоксиду вуглецю, що дозволяє підприємству додатково виробляти пар. На одному з агрегатів було замінено регенератор розчину аМДЕА. Новий апарат з нержавіючої сталі не дає пропусків розчину. Сам розчин теж замінили на більш сучасний та економний – активований метилдіетаноламін. Проведено і модернізацію газового компресора, де встановлено спеціальні сучасні газодинамічні ущільнювачі нового покоління, які не вимагають подачі мастила в якості запірної рідини. Завдяки цьому зменшаться витрати мастила, підвищиться безпека технологічного процесу, зникне загроза виникнення пожежі й забруднення навколишнього середовища парами мастила через можливу розгерметизацію трубопроводів, які працюють під високим тиском. Впровадження нових технологій також істотно скоротить затрати часу на технічне обслуговування компресора, зробить його більш зручним в експлуатації, зменшить імовірність виникнення поломок, а, відповідно, й додаткових витрат на ремонт.

Реалізовані в цеху А-3 новітні проекти тільки минулого року дозволили зекономити 11,42 млн. м³ природного газу та 1,23 млн. кВт/год електроенергії.

Нагадаємо, згідно з дослідженнями «Ernst & Young», проект із модернізації аміачного виробництва на ПАТ «АЗОТ» увійшов до списку 60-ти найбільш успішних енергозберігаючих проектів в СНД.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку