<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

12.03.2015

На ринку мінеральних добрив значно зріс попит на азотівський КАС

У 2014 році цех М­-7 ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM напрацював 249,5 тис. тонн карбамідо­-аміачної суміші (КАС), встановивши новий виробничий рекорд. Взяті торік темпи виробництва не зменшуються й нині, оскільки з наближенням весни на ринку помітно підвищився попит на рідкі мінеральні добрива.

– Ми працюємо на максимальному навантаженні, випускаючи щодня 1500 тонн карбамідо-­аміачної суміші. Вся продукція спрямовується виключно на внутрішній ринок, – розповідає начальник цеху М-­7 Микола Скалько. – До речі, на ринку намітилися нові тенденції. Раніше попит на КАС підвищувався ближче до весни. Ми ніколи не відвантажували продукцію в таких обсягах у грудні­-лютому. Цього року все змінилося. Фактично з лінії добрива одразу йдуть на відвантаження. Такий попит, напевно, можна пояснити прогресивністю цих добрив. Вони не псуються і не втрачають своїх властивостей. Деякі аграрники вносять їх навіть взимку. 


Начальник цеху М-7 Микола Скалько

Неподалік адміністративно-­побутового корпусу цеху М-­7 розташовані естакади наливу КАС в автомобільні та залізничні цистерни. Тут спостерігаємо чергу із вантажівок. Щоб не заважати апаратникам, йдемо спочатку до щитової складу.

– На цей пульт надходять дані з двох сховищ місткістю 10 тисяч тонн кожне. На екрані відображається температура продукції та рівень завантаження ємностей у відсотках. Як бачите, в це сховище зараз надходить КАС з лінії, а з цього ми відвантажуємо вже паспортизовані добрива, – пояснює начальник відділення цеху М-­7 Сергій Моісеєв.

У зміні сьогодні працюють два апаратники підготовки сировини – Юрій Мегей та Валентина Кудрявцева. Вони встигають і за пультом слідкувати, і продукцію відпускати, і супроводжуючі документи оформляти. 


Апаратник Юрій Мегей на естакаді наливу КАС

– Наш робочий день традиційно розпочинається з обходу – перевіряємо стан трубопроводів, насосів, сховища… Десь о 7:30 починають з’їжджатися вантажівки. Сьогодні заправлятимемо вже шосту машину. Зараз нам набагато простіше. Два роки тому процес відвантаження КАСу автоматизували. Ось стоїть лічильник. На ньому виставляємо необхідний тоннаж і натискаємо «Старт». Принцип схожий на той, що використовується на автозап­равках, – говорить Юрій Мегей. – Щоправда, й без автоматики ми встигали обслужити за зміну до 50 автомобілів.

Протягом останніх років також було модернізовано естакаду для наливу КАСу в залізничні цистерни. Тут замінили наливні стояки, встановили відсікачі, автоматизували всі шість точок відвантаження.

– Одночасно можна завантажувати добрива в шість цистерн. Спочатку йде підготовка ємностей, потім опускається пантограф, виставляється тоннаж на пульті і починається налив. У кінці цистерни обов’язково пломбуються, – зазначає Сергій Моісеєв.

Безперервному виробітку такого популярного нині різновиду мінеральних добрив і стабільній роботі технологічного обладнання сприяє регулярне проведення ремонтів. Минулого року в цеху відремонтували окремі види обладнання, почистили теплообмінники, усунули пропуски пару, провели заміну арматури, теплоізоляції трубопроводів і сховищ.

– Також замінили реверсивний колектор рідкого аміаку загальною протяжністю близько 980 метрів від цеху М­-2 до корпусу 657, де розташований склад аміаку. Тепер є гарантія стабільної роботи не тільки нашого цеху, а й цехів М-­2 та М-­5, які теж зав’язані на ньому, – розповідає Микола Скалько.

Зараз цех працює в оптимальному режимі, дотримуючись нормативних параметрів споживання сировини (аміачної селітри й карбаміду), та готується до ще більшого попиту на КАС у період весняної посівної. Крім того, в березні-­травні аграрії почнуть активно закуповувати ще й аміак та амводу.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку