<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

25.02.2015

Усе виробництво на «Азоті» під контролем ЦВТК

Хімія потребує точності, тож всі етапи технологічного процесу у виробничих цехах Черкаського ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM ретельно контролюються лабораторіями централізованого відділу технічного контролю, яких на підприємстві 12­-ть. Загалом же у відділі трудяться 150 працівників, з яких більше 90 відсотків жінок.

Минулого тижня ми завітали до дружного та професійного колективу лаборантів, які «тримають руку на пульсі» цеху з виробництва неконцентрованої азотної кислоти М-­5. Традиційно, історія цієї лабораторії починається з історії цеху, адже щоб пустити виробництво, потрібно точно знати чимало важливих показників таких як концентрація кисню, склад електроліту, вміст оксидів і хлоридів у воді, яка надходить на виробництво, тощо. Від цього залежить наскільки успішно пройде пуск та вихід цеху на технологічний режим. 

Ну і, звичайно, величезне значення має постійний конт­роль за якістю готової продукції. Для цеху М­-5 – це азотна кислота, яка є напівфабрикатом для виготовлення аміачної селітри.  Якщо концентрація кислоти буде нижчою ніж 57%, це може погіршити якість кінцевого продукту. Щоправда, як стверджують у лабораторії, такого у звичайному режимі роботи цеху практично не трапляється. Під ретельним контролем лаборантів також вміст шкідливих речовин у викидах цеху.

– При цеху М-­5 у дві зміни працюють вісім лаборантів. За зміну в звичайному режимі роботи виконується близько 60 вимірювань різної складності. Якщо ведуться ремонтні чи пусконалагоджувальні роботи, звичайно, кількість досліджень збільшується, – розповідає старший хімік цієї дільниці ЦВТК Наталія Герасименко. – Лабораторія має атестацію із контролю газонебезпечних та вогневих робіт, готової продукції, викидів, ведення технологічного процесу.

У відділі технічного контролю Черкаського «Азоту» Наталія Григорівна трудиться вже 45 років. Спочатку вона працювала у відділі вхідного контролю сировини та готового продукту, потім 15 років – на виробництві капролактаму. У 2007­-му очолила лабораторію в цеху М-­9, а в 2008 році також і цеху М-­5. Тож нині керує відразу двома цими дільницями.

На фото (зліва направо): О.М.Дядюшко, Д.О.Запорожець, Н.С. Камінська, Н.І.Спинка,
О.М.Лавриненко, Н.Г.Герасименко

Лабораторія в цеху М-­5 може похвалитися досвідченими спеціалістами. Так, Ольга Дядюшко  працює в лабораторії з 1976 року, 33 роки трудового стажу на «Азоті» має і Надія Спинка. З юності закохані в хімію, вони із задоволенням передають свій досвід молодому поколінню, адже вимоги до роботи в лабораторії дуже високі. Вже зарекомендували себе як сумлінні та грамотні фахівці молоді спеціалісти Наталія Камінська та Олена Лавриненко. Нині проходить атестацію на здобуття IV розряду стажер Діана Запорожець.
 
– Лабораторії контролю цехів М­-5 та М-­9, які очолює Наталія Григорівна, завжди демонструють злагоджену та  якісну роботу, – зазначив начальник ЦВТК Юрій Гордієнко. – Чималу роль в цьому відіграють вміння працювати однією дружною командою та  великий досвід роботи ветеранів виробництва.

ЦВТК відповідає не лише за якість продукції, а й за правильність її пакування та відвантаження. Зважаючи на те, що нині ПАТ «АЗОТ» працює на повну потужність та активно відвантажує продукцію аграріям, перед колективом відділу стоять непрості зав­дання. Та він справляється з ними на відмінно, вносячи свою лепту в загальну справу – забезпечення країни якісними міндобривами.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку