<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

10.02.2015

ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM підвищує рівень виробничої безпеки

На Черкаському «Азоті» для підвищення рівня промислової безпеки застосовується комплексний і системний підхід. Одним із пріоритетних напрямів є забезпечення готовності працівників, органів управління, аварійно-­рятувальних служб до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Про особливості організації та виконання робіт з попередження аварій і ліквідації їх наслідків розповідає начальник штабу цивільного захисту підприємства Анатолій Садовий.

Начальник штабу цивільного захисту ПАТ «АЗОТ» Анатолій Садовий

– Невід’ємною частиною виробничого процесу, гарантією його безпеки було й залишається проведення на підприємстві навчальних тривог. Наприкінці січня перші в цьому році тренування відбулися в цеху А-­3. За легендою в машинному залі сталася розгерметизація циліндра компресора поз. С­-203-­5, що призвело до викиду 766 кг газоподібного аміаку. Утворена токсична хмара почала виходити за межі цеху, тому аварія кваліфікувалася вже рівнем «Б». Поширення токсо­хвилі викликало інтоксикацію працівників, які потрапили до зони ураження. Змодельована «надзвичайна ситуація» була оперативно ліквідована службами цивільного захисту ПАТ «АЗОТ». Всі спеціалісти вкотре продемонстрували свій високий професіоналізм, ефективну та злагоджену взаємодію. Паралельно навчання провели для розрахунково­-аналітичної групи. Впродовж року аналогічні тренування пройдуть і спеціалісти інших 19 формувань, створених на підприємстві.

Проведення тривог – це вже підвищений рівень нав­чань, під час яких працівники структурних підрозділів відпрацьовують на практиці засвоєний лекційний матеріал. Усі заходи проходять відповідно до графіка навчальних тривог та навчально-­тренувальних занять, розробленого спеціалістами виробничого відділу. Згідно з планом, такі тренування відбудуться в усіх 16 цехах, що мають План локалізації та ліквідації аварійних ситуацій. Навчання проводимо як вдень, так і вночі. Легенди кожного разу різні, оскільки ми повинні відпрацьовувати всі можливі надзвичайні ситуації, визначені й описані в ПЛАСі. Дату навчань всім задіяним службам ми повідомляємо, однак без зазначення часу. Кілька разів тривога лунала без попередження. Це серйозні речі, а не рольова гра. Так само раптово може виникнути аварійна ситуація. В таких випадках час йде на хвилини, тому всі наші дії ми маємо відпрацювати до автоматизму.
Один раз на рік ми проводимо навчання рівня «В», коли  за легендою «аварія» виходить за межі нашого підприємства і становить загрозу для жителів міста. До них долучаються і спеціалізовані служби цивільного захисту міста та підрозділи управління ДСНС України в Черкаській області.

Оперативна робота рятувальних служб під час навчань

Також на Черкаському «Азоті» проходять антитерористичні командно-­штабні навчання. Раз на три роки представники багатьох відомств, серед яких зокрема СБУ, МВС, ДСНС, Навчальний центр Державної прикордонної служби України, спільно з нашими службами цивільного захисту відпрацьовують систему оповіщення та алгоритми дій, стратегію й тактику недопущення і локалізації терористичних проявів. Сьогодні цей різновид навчань особливо актуальний. У зв’язку з останніми подіями в зоні проведення АТО на працівників усіх структурних підрозділів очікують ще й внутрішні теоретичні навчання. Зокрема вони засвоять дії персоналу в разі терористичного акту.

Окрім навчань, ми проводимо й інші заходи, спрямовані на підвищення рівня промислової безпеки. Насамперед було розроблено проекти зі встановлення у 16 цехах системи раннього виявлення надзвичайної ситуації та оповіщення людей у випадку її виникнення. Вона складається з різних технологічних датчиків, контрольно-­вимірювальних приладів і контролера управління. Автоматизований комплекс здатен вести безперервний контроль докритичних і критичних параметрів, а в разі виникнення аварійної ситуації виявляти її на ранньому етапі. Завдяки функції автодозвону апаратник оперативно зможе сповістити про появу загрози. На сьогодні таку систему вартістю 500 тис. гривень змонтовано в цеху А­-5. Вже найближчим часом вона буде введена в експлуатацію.

Нині ще одним важливим завданням для штабу цивільного захисту є створення страхового фонду документації. Аварії призводять до руйнування стратегічно важливих об’єктів на підприємствах. Щоб гарантувати можливість їхнього відновлення, необхідно зафільмувати всі пов’язані з ними проекти й документи. Поступово ми проведемо цю роботу на всіх визначених об’єктах.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку