<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

24.12.2014

Для підвищення рівня безпеки виробництва на ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM відбулися масштабні комплексні навчання

На Черкаському «Азоті», що входить до холдингу OSTCHEM (об’єднує підприємства азотної хімії Group DF), відбулися спеціальні масштабні навчання, спрямовані на практичне відпрацювання дій щодо ліквідації можливих наслідків надзвичайної ситуації. Під час навчань на практиці відпрацьовані злагоджені дії колективу та служб підприємства, спеціалізованих служб цивільного захисту міста та підрозділи управління ДСНС України в Черкаській області.

Спеціальні об’єктові навчання охопили не тільки служби ПАТ «АЗОТ». За сценарієм «аварія», яка трапилася в цеху А-5 з виробництва аміаку, загрожувала не лише працівникам товариства, але й мешканцям деяких районів Черкас. Колектив підприємства та всі служби спрацювали якісно та оперативно. У ліквідації масштабної імітованої «аварії» на хімічному підприємстві взяли участь підрозділи управління ДСНС України в Черкаській області та спеціалізовані служби цивільного захисту міста Черкаси. За перебігом подій на місці навчань спостерігав начальник цивільного захисту області, голова обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко.

Для відпрацювання спільних тактичних дій було змодельовано ситуацію. Згідно з легендою, «аварія» сталася в сховищі рідкого аміаку загальною місткістю 10 тис. тонн. На момент надзвичайної ситуації в ньому зберігалося близько 3 тис. тонн аміаку. Внаслідок руйнування прокладки фланцевого з’єднання на лінії видачі аміаку зі сховища перед відсікачем стався витік 68 тонн аміаку в залізобетонний «стакан». Це призвело до утворення токсичної хвилі аміаку. В зоні ураження опинилися 714 працівників. 6 працівників із цехів А-5, М-5, водопостачання та промислової каналізації отруїлися та перебували без свідомості. На прохідній підприємства також було зафіксовано погіршення стану здоров’я 43 працівників. Тим часом аварія перейшла на рівень «В», тобто вийшла за межі підприємства. Хімічно забруднена хмара почала розповсюджуватися в північному напрямку до міста Черкаси зі швидкістю вітру 3 м/с. У зоні хімічного забруднення глибиною 3700 м опинилася частина міста, 16 промислових об’єктів, три навчальні заклади та дві установи охорони здоров’я. Зважаючи на перераховані фактори, служби цивільного захисту мали реагувати на ситуацію миттєво.


Про початок навчань сповістила сирена аварійної виробничої сигналізації. На місці події було організовано штаб з ліквідації надзвичайної ситуації, який очолив Голова Правління ПАТ «АЗОТ» Віталій Скляров. До його складу увійшли керівники всіх аварійно-рятувальних служб та формувань підприємства, аварійно-ремонтні служби, головні спеціалісти тощо. Задіяні в навчаннях підрозділи діяли відповідно до посадових інструкцій. Насамперед у районі штабу було розгорнуто додатковий пересувний пункт з видачі засобів індивідуального захисту, а також пункт проведення дегазації та дезактивації спецодягу від хімічного забруднення.


До місця локалізації надзвичайної ситуації оперативно прибували підрозділи екстреного реагування підприємства. Команда воєнізованого газорятувального загону (ВГРЗ) першою увійшла до небезпечної зони у захисних костюмах. Під час проведення хімічної розвідки було знайдено та евакуйовано потерпілих. Також бійці ВГРЗ та служба охорони товариства організували оточення зони «аварії». Заміри концентрації аміаку на межі розповсюдження токсичної хмари в напрямках шляхів евакуації людей та на території підприємства проводили спеціалісти промислово-санітарної лабораторії підприємства. Прийомом «потерпілих» і наданням першої медичної допомоги займалися фахівці медико-санітарної служби ПАТ «АЗОТ». А от бригади обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, які прибули на пункти евакуації, розгорнули майданчики для сортування потерпілих за межами прохідної підприємства.


Пожежно-рятувальні підрозділи загону з охорони ПАТ «АЗОТ», управління ДСНС у Черкаській області, встановивши водяну завісу, осаджали небезпечну хмару, а за допомогою пінної атаки в місці розливу аміаку обмежили його випаровування в навколишнє середовище.


– Навчання такого масштабу проходять на підприємстві не вперше. Доцільність їхнього проведення очевидна, адже органи цивільного захисту «Азоту» й міста мають можливість відпрацювати свої навички та стратегію взаємодії. З кожним разом ми покращуємо свої показники, підвищуємо рівень безпеки виробництва, – коментує Віталій Скляров, Голова Правління ПАТ «АЗОТ». – Навчальна аварійна ситуація, яку було змодельовано на території підприємства цього разу, була локалізована оперативно. Всі служби спрацювали скоординовано, продемонструвавши необхідні знання, досвід, високий рівень професіоналізму.

За підсумками навчання сили цивільного захисту міста й області, а також підрозділи швидкого реагування та працівники підприємства вкотре продемонстрували свою готовність до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку