<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

08.10.2014

ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM на 100% завантажив виробництво азотної кислоти

Цех з виробництва слабкої азотної кислоти М­-5 працює на проектному навантаженні, забезпечуючи в повному обсязі продукцією цех М-­9 – свого основного внутрішнього споживача. Паралельно тут проходить ще й капітальний ремонт на одному з агрегатів та реалізація заходів, спрямованих на поліпшення побутових умов працівників.

– Зараз ми працюємо на повну потужність. У роботі перебуває сім агрегатів з десяти. Згідно з планом виробництва, який відповідає навантаженню цеху М­-9, ми пришвидшили темп. Порівняно з двома попередніми місяцями, добовий виробіток зріс на 75 тонн. Додатковому навантаженню агрегатів сприяло і значне зниження температури навколишнього середовища, – зазначає начальник цеху М­-5 Владислав Літошенко. – 99,9% виробленої нами слабкої азотної кислоти транспортується на виробництво аміачної селітри. Стороннім споживачам нашу продукцію відвантажуємо по­-мінімуму – в межах 50 – 100 тонн на місяць.

Стабільній роботі цеху на максимальному навантаженні в період, коли серед аграріїв зростає попит на мінеральні добрива, посприяла серія планових ремонтів на агрегатах з виробництва слабкої азотної кислоти. Залежно від кількості відпрацьованих годин, на більшості з них пройшли малі капітальні ремонти. А от масштабний капремонт було проведено на агрегаті 1/2.

На фото (зліва направо): слюсар-ремонтник О.Панченко, майстер Є.Величко, механік
Д.Озеран та слюсар-ремонтник С.Нерух

– Взимку ми відремонтували там газову турбіну й близько десяти апаратів, демонтували старі економайзери і з’єднали щільний клапан напряму з котлом КУГ-­66. Також відремонтували абсорбційну колону, зокрема замінили всередині першу тарілку, що позитивно позначилося на процесі абсорбції та якості продукції. Було встановлено і нову камеру згорання газу з п’ятьма пальниками, спроектовану фахів­цями проектно-­конструкторського відділу. Вона значно простіша в обслуговуванні та має менший гідравлічний опір, – говорить механік цеху М­-5 Дмитро Озеран.

Такий же за обсягом капітальний ремонт нині триває на агрегаті 3/2. Комплекс запланованих робіт мають завершити протягом кількох тижнів. Тут так само відремонтують близько десяти апаратів та ГТТ-­3М, замінять футеровку котла та контактного апарату, дефектні деталі газоходу тощо.

Ремонт запірної арматури на котлі-утилізаторі КУГ-66

– Усе технологічне обладнання працює в агресивному середовищі. Це зумовлено особливостями нашого виробництва. Тому кожен такий ремонт допомагає відновити працездатність агрегатів і вивести їх на проектну потужність, – зауважує Дмитро Ігорович.

Безаварійну роботу цеху в подальшому забезпечить глобальна реконструкція водооборотного циклу на першому відділенні. Раніше він знаходився під землею на глибині 5­-6 метрів. Корозійні процеси всередині труб призводили до частих пропусків, які супро­воджувалися зупинками агрегатів. Щоб усунути появу таких форс­-мажорів, спеціалістами підрядної організації ТОВ «Теплосервіс-­2000» було винесено більше 100 м трубопроводів різного діаметру на естакаду заввишки 6 м. Станом на сьогодні обсяг робіт виконано на 90%. Залишилося тільки підвести воду до трьох агрегатів відділення.

Також минулого тижня було відремонтовано одне зі сховищ для зберігання азотної кислоти. Діагностику зварювальних швів провели експерти ТОВ «ДІЕКС» (м.Дніпропетровськ). Основні ж роботи з усунення виявлених дефектів виконали фахівці управління капітальних ремонтів.

Під час цьогорічної ремонтної компанії в цеху М­-5 було проведено і природоохоронні заходи. Завдяки ремонту підігрівачів хвостових газів та заміні каталізатора в реакторах селективної очистки зменшився обсяг викидів оксидів азоту в атмосферу.

На проведення малих і масштабних капремонтів агрегатів на виробництві слабкої азотної кислоти ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM цьогоріч спрямує більше 15 млн. грн. Завдяки попереднім ремонтам і модернізації економія енергоресурсів у цеху М­-5 за 8 місяців 2014 року склала 49 млн. грн.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку