<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

22.07.2014

У цеху К-­3 проходить капремонт блоку розділення повітря

На ПАТ «АЗОТ» у цеху К­-3 розпочався плановий капітальний ремонт установки з розділення повітря криогенного типу Кж-­2 №1. Виконання запланованого комплексу робіт, згідно із затвердженим графіком, має завершитися на початку серпня.

– Капремонт блоків розділення повітря, яких у нас три, ми проводимо кожного року. Однак усе залежить від часу, який вони відпрацювали. Загальний пробіг установки має скласти 8640 годин. Скажімо, установка низького тиску КА-­5 працює без перерви. Інші ж дві установки високого тиску можуть працювати почергово, залежно від навантаження на виробництві. Тому дати їхнього ремонту можуть варіюватися, – говорить начальник цеху К­-3 Петро Федоришин. – Оскільки наш цех забезпечує вибухобезпеку та пожежну безпеку всіх хімічних процесів на виробництві азотних добрив, основним результатом якісно проведеного капремонту є надійна та безаварійна робота нашого обладнання.

Начальник цеху П.Ю.Федоришин проводить «п'ятихвилинку»

У бюджеті на 2014 рік на ремонт трьох блоків розділення повітря заплановано близько 800 тис. грн. Комплекс визначених заходів традиційно виконує ПП «Кисеньремтехмонтаж», чиї фахівці мають допуск до висотних і зварювальних робіт. Співпраця цієї підрядної організації з ПАТ «АЗОТ» нараховує вже майже 50 років. Саме її спеціалісти брали участь в монтажі перших блоків розділення повітря на аміачному виробництві. Також будуть задіяні працівники ремонтно­-механічного цеху, які відремонтують арматуру.

Зараз підрядники звільняють Кж-­2 №1 від сипучої суміші – перліту. Цей ізоляційний матеріал надзвичайно легкий (1м3 важить лише 100 кг) і має низьку теплопровідність, що дозволяє уникати нагрівання установки, температура всередині якої досягає позначки ­-196 °С.

– Увесь перліт трубопроводами транспортується до сховища. Як довго відкачуватимемо його, визначити складно. Ми маємо «розперлітити» всі три відсіки блоку – арматурний, ректифікаційний та теп­лообмінний. Потім під тиском тестуватимемо міцність труб у місцях їх зварювання. Виявлені дефекти й пропуски, які з’явилися у процесі експлуатації, усунемо, після чого проведемо повторні випробування на наявність дефектів. Перед заповненням установки перлітом додатково перевіримо нівелювання всіх апаратів і трубопроводів, – розповідає майстер ПП «Кисеньремтехмонтаж» Юрій Колядюк.

Нині паралельно з установкою для розділення повітря ремонтується ще й блок цеолітової очистки. Саме тут повітря пов­ністю очищується від діоксиду вуглецю та вибухонебезпечних домішок.

– Фахівці підрядної організації вже почали вивантажувати відпрацьований цеоліт. Згідно з ДСТУ, в рідкому кисні може міститися діоксид вуглецю, однак у певній концентрації. Коли вона починає підвищуватися, для нас це стає сигналом про потребу в заміні адсорбенту до виходу показників за межі визначеної норми, – пояснює заступник начальника цеху К­-3 Валерій Молчанов. – Після встановлення фільтрів, ремонту й випробування арматури, ми завантажимо новий цеоліт у балони.

Заступник начальника цеху В.В.Молчанов і механік Є.А.Гонтар біля арматурного відсіку
блоку розділення повітря

Крім того, цього року у відділенні компримування та осушування повітря КВПіА (корпус 365) запрацюють нові осушувачі. Замість шести установок, які функціонують майже 50 років, встановили дві ірландські вартістю 775 тис. грн.

– Сучасні осушувачі запрацюють найближчим часом. Вони більш надійні і матимуть вищу продуктивність. Перек­лючення адсорберів відбуватиметься автоматично, залежно від точки роси. Установки вже змонтували. Залишилося тільки встановити додаткові деталі й провести пусконалагоджувальні роботи. Виконуватимуть їх представники фірми­-постачальника, – зазначає Валерій Молчанов.

У перспективі – заміна ще й самого повітряного компресора у цьому ж відділенні. Термін його окупності становитиме менше року. Реалізація цього заходу дозволить зменшити обсяги споживання електроенергії та оборотної води.

Довідка. Цех К-­3 забезпечує виробничі цехи газоподібним азотом, який використовують для продувки апаратів і трубопроводів, пожежної безпеки та ін. Рідкий азот застосовують на підприємстві як охолоджувач. Крім того, його купують медичні та косметичні заклади. Користується попитом серед споживачів і високоякісний кисень.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку