<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

27.06.2014

На базі Черкаського «Азоту» OSTCHEM пройшли спільні навчання підприємств холдингу на готовність діяти в умовах надзвичайних ситуацій

25-26 червня в ПАТ «АЗОТ», що входить до холдингу OSTCHEM (об’єднує підприємства азотної хімії Group DF), проходило спеціальне об’єктове тренування із залученням додаткових сил та засобів управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Черкаській області та медицини катастроф.

Тренування були проведені згідно з затвердженим графіком та з метою перевірки структурних підрозділів підприємства на готовність діяти в умовах надзвичайних ситуацій. 

За навчаннями спостерігали представники всіх підприємств холдингу: начальник штабу цивільного захисту Сєвєродонецького «Азоту» Віктор Фесенко, начальник воєнізованого газорятувального загону (ВГРЗ) ПАТ «Рівнеазот» Олег Меламед, командир ВГРЗ ПАТ «Концерн Стирол» Андрій Кир’ян. Очолив комісію з перевірки дій персоналу та взаємодії служб реагування директор департаменту з технічної безпеки і реагування на надзвичайні ситуації ПАТ «Концерн Стирол» Олександр Шаповаленко.

– Такі спільні тренування ми проводимо на всіх підприємствах холдингу з метою перевірки готовності їхніх підрозділів до ліквідації надзвичайних ситуацій, щоб подивитися зі сторони наскільки коректно, точно і швидко виконуються всі необхідні дії, обмінятися досвідом з колегами. На Черкаському «Азоті» такі навчання проходять вже вдруге, – розповів Олександр Шаповаленко, директор департаменту з технічної безпеки і реагування на надзвичайні ситуації ПАТ «Концерн Стирол».

Голова Правління ПАТ "АЗОТ" В.Л.Скляров та начальник ВГРЗ К.М.Ткаченко координують
хід навчань

Основне тренування проходило на базі цеху з виробництва аміаку А-3. За легендою, сталася розгерметизація циліндра компресора з подальшим розливом і випаровуванням аміаку, формуванням токсичної хмари, та її виходом за межі цеху. Подальший розвиток аварійної ситуації призвів до пожежі. Оскільки аварія вийшла за межі цеху, кваліфікувалася рівнем «Б». 

Керівники, технологічний персонал цеху А-3 та сусідніх цехів, усі рятувальні служби підприємства виявилися готовими до виникнення надзвичайної ситуації. У її ліквідації взяли участь 2 бригади «швидкої допомоги» медико-санітарної частини «Азоту», 13 бійців ВГРЗ, 20 пожежників пожежно-рятувальних частин 18 та 19, які задіяли 4 пожежних автомобілі. Незважаючи на те, що аварія не перейшла на рівень «В», тобто не вийшла за межі підприємства, до її ліквідації були залучені й пожежні частини міста, які надали 3 пожежних та 1 штабний автомобіль, а також карета «швидкої» медичної допомоги. Така необхідність виникла в зв’язку з тим, що «пожежа» могла набрати загрозливих масштабів, до того ж за легендою, яка відпрацьовувалася на навчаннях, під час аварійної ситуації постраждали 3 особи, кожній з яких потрібна була негайна медична допомога.

Пожежні створюють на місці аварії захисну водяну завісу

Продовженням об’єктових навчань стала пожежна тривога в корпусі 112, де знаходяться 9 підрозділів підприємства. Всі 74 особи, які перебували в цей час на робочих місцях, були евакуйовані з приміщення протягом 4 хвилин, що є дуже хорошим результатом.  

– Я вдячний всім, хто брав участь у навчаннях, всі служби відпрацювали злагоджено. Проведення таких навчань для підприємств холдингу має дуже велике значення. Чим більше проводитиметься тренувань на всіх рівнях, тим кращі результати ми матимемо і тим вищою буде безпека виробництв, – зазначив Голова Правління ПАТ «АЗОТ» Віталій Скляров. – Пропоную в подальшому при проведенні таких навчань залучати для обміну досвідом більше фахівців з різних підприємств, причетних до ліквідації надзвичайних ситуацій: старших диспетчерів, спеціалістів виробничих відділів, штабів цивільного захисту та пожежних загонів. Думаю, що спостерігаючи за навчаннями на споріднених підприємствах, кожен почерпнув для себе багато корисного.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку