<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

08.04.2014

На «Азоті» вдосконалюють технології захисту обладнання від корозії

Цех захисних покриттів (ЦЗП) функціонує на ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM вже більше трьох років. На його працівників покладається виконання комплексу хімзахисних робіт. У сфері обслуговування структурного підрозділу – всі металоконструкції на підприємстві, трубопроводи, печі, агрегати, котли тощо.

Утворився ЦЗП на базі колишнього цеху антикорозійних сполук і покриттів. Сьогодні колектив нараховує 58 осіб. Серед них є і ті, хто мають рідкісні спеціальності – гумувальник, футерувальник, ізолювальник. Один із таких працівників – Олег Сотніков, який у 2000 році почав працювати на «Азоті» ізолювальником. За шість років він добре зарекомендував себе і став майстром. Через рік його підвищили до старшого майстра. Сьогодні Олег Миколайович працює на ділянці вогнетривників, футерувальників і кислототривників. Основні обов’язки – ремонт об’єктів цехів А­-3, А-­5, М-­5, а також ремонт хімзахисних покриттів підлоги та фундаменту.

– Не буває простої роботи. Головне – вміти якісно її виконувати, отримуючи при цьому задоволення, – розповідає Олег Сотніков. – За 14 років на підприємстві жодного разу не спадало на думку змінити роботу. Наснаги додає ще й злагоджений колектив однодумців.

Складною, але цікавою називає свою роботу ізолювальник­-плівочник Оксана Савранська. Разом зі своєю бригадою, а це 9 осіб з майстром, вони фарбують усі металеві конструкції на підприємстві, захищають їх від корозії. До речі, минулого року саме завдяки їхній праці різними кольорами веселки заграли дев’ять дитячих майданчиків. Зараз жінка фарбує тренажери для спортивних майданчиків, які незабаром почнуть встановлювати в місті.

Оксана Савранська фарбує тренажери

Без спеціалістів цеху захисних покриттів на ПАТ «АЗОТ» не проходить жоден капітальний ремонт. Щоб якісно й швидко виконувати покладені на структурний підрозділ завдання, тут постійно працюють над вдосконаленням технології виконання робіт, над оновленням обладнання та матеріалів.

Начальник цеху захисних покриттів Дмитро Сергійович Жук

– Ми намагаємося прогресувати в усіх сферах. Почали використовувати принципово новий, комплексний підхід до захисту металоконструкцій та обладнання, які працюють в агресивному середовищі, в умовах інтенсивної корозії. Застосування сучасного полімерного покриття «VMX­-Базальт» фірми «Оцелот» дозволяє у кілька разів підвищити термін експлуатації, зменшити витрати на обслуговування і поточні ремонти, – говорить начальник цеху захисних покриттів Дмит­ро Жук. – Наявний у покритті наповнювач АБЛ (активована базальтова луска) знижує швидкість корозії у 9­-10 разів за рахунок зменшення водо­- та паропроникності у 6­-10 разів. При цьому на 100 відсотків підвищується зносостійкість, на 120 – ударна в’язкість.

Для проведення теплоізоляції замість старої оцинковки цех почав використовувати матеріал з алюмоцинковим покриттям. На практиці він демонструє хімічну та корозійну стійкість. Задля експерименту в цеху М-­5 на контактному апараті теж було застосовано новий матеріал – керамічне волокно. Завдяки цьому вдалося досягти зниження температури корпусу на 30 градусів.

Олексій Глизь демонструє новий піскострумний апарат

– Також ми купуємо сучасне обладнання. Торік придбали апарат безповітряного розпилення. Він має чимало переваг – прискорюється процес фарбування великих обсягів плоских площ, скорочуються витрати лакофарбових матеріалів (інколи до 25%) завдяки мінімізації рівня «туманоутворення», з’являється можливість для використання більш в’язких фарб, зменшується потреба в розчинниках, – пояснює Дмитро Сергійович. – Наш арсенал поповнився ще й пересувним піскострумним апаратом «Clemco» та електромеханічною зіг-­машиною «ЗМ-­1».

Окрім виконання поточних завдань у структурних підрозділах товариства, спеціалісти ЦЗП встигають робити ремонти у власному адміністративно­-побутовому корпусі. Сьогодні «косметичні» ремонти проводять у коридорах, технологічних приміщеннях та жіночій побутівці.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку