<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

28.01.2014

Cучасне обладнання допомагає вирішувати складні завдання

Новітня діагностична та налагоджувальна апаратура, індукційний нагрівач, балансувальний станок, який на час придбання був найсучаснішим в Україні… це далеко не повний перелік обладнання закупленого ПАТ «АЗОТ» для централізованого електроремонтного цеху (ЦЕРЦ) за останні роки.

– Ми виконуємо поточні та капітальні ремонти, монтаж і налагоджування електроустаткування на всьому виробництві, – розповідає начальник ЦЕРЦ ПАТ «АЗОТ» Роман Винник. – Лише двигунів різної складності та потужності можна нарахувати тисячі одиниць. Найпотужніші з них – 6 780 кВт, встановлені на компресорах цеху А-­3. Сучасне обладнання значно полегшує виконання завдань, пришвидшує ремонт, спрощує та здешевлює його.

Начальник ЦЕРЦ Роман Григорович Винник

Дуже важливим для ЦЕРЦ стало придбання найсучаснішої діагностичної апаратури, за допомогою якої інженер, як лікар, може виявити «хворе» місце в електричних машинах навіть на ранніх «стадіях хвороби». Зав­дяки такій надчутливій апаратурі в останні п’ять років не траплялося жодного випадку виходу з ладу високовольтних двигунів від яких напряму залежить робота цехів.

– Необхідними для роботи були і сучасні осцилографи, прилади для заміру опору заземлення, захисту від блискавки, – перераховує Роман Григорович нові придбання. – Придбали й дуже корисний прилад – індукційний нагрівач фірми «SKF», за допомогою якого можна за 2 хвилини нагріти підшипник для електродвигуна. Раніше, щоб це зробити, потрібно було на дві години класти його у масляну ванну. А новий прилад не лише швидко та рівномірно нагріває підшипник, не пошкоджуючи при цьому структуру металу, а ще й розмагнічує його, щоб не прилипала металева стружка та інше сміття. Торік для цеху було придбано й більш легкий зварювальний апарат та генератор до нього. Тепер наші працівники можуть проводити монтаж кабельних ліній у будь-­яких умовах, незважаючи на те, чи є там напруга.

Обладнання для цеху закупляється переважно виробництва відомих європейських фірм таких як «SKF» (Швеція), «СKD» (Чехія), тож коштує недешево, проте це вигідні інвестиції. Завдяки ним значно полегшується та прискорюється виконання ремонту, від якого може залежати робота всього агрегату, або й цеху. А, наприклад, вартість балансувального станка (1 млн. грн.), давно окупилася. На ньому виконуються роботи не лише для Черкаського «Азоту», а й для інших підприємств України. Як розповів начальник ЦЕРЦ Роман Винник, нещодавно тут виконували замовлення з Дніпропетровська та Рівного. Хоча такий підробіток можливий лише взимку, коли немає капітальних ремонтів, в яких задіяно 95 відсотків працівників цеху.

Електромонтери Олександр Орловський та Олександр Присяжненко ремонтують
трансформатор на замовлення ОПСВ

Злагоджений та дружній колектив ЦЕРЦ нараховує 64 особи, переважна більшість з яких має середню технічну та вищу освіту. 15 спеціалістів цеху мають більше 30 років робочого стажу та передають свій досвід молодим працівникам. Серед найдосвідченіших та найсумлінніших працівників у цеху відзначають О.Л.Кузьмичова, В.М.Софієнка, С.Є.Єрьоменка, С.В.Бондаря, Р.В.Єсика, В.О.Муратова, О.В.Селянка, О.О.Сальник, М.М.Безуглу, Р.І.Шепетовського, О.В.Присяжненка, І.Л.Демченка.

За структурою ЦЕРЦ поділяється на кілька дільниць: з ремонту електрообладнання цехів з виробництва аміаку, міндобрив, капролактаму, ІОС; капітального ремонту електродвигунів; з ремонту і монтажу кабельних ліній; з ремонту і наладки електрообладнання. Також у цеху є атестована лабораторія, яка перевіряє та випробовує електрообладнання, видаючи відповідні погодження на його експлуатацію, налагоджує і перевіряє системи збудження електричних машин та виконує інші роботи.

Роман Григорович Винник очолює цех з 2002 року. Каже, що керувати колективом прос­то, оскільки люди всі освічені та грамотні, віддані своїй професії. Тож, у планах працівників ЦЕРЦ і надалі підвищувати швидкість та якість виконання робіт, щоб електричні машини підприємства працювали без збоїв і тривалих поломок.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку