<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

29.11.2013

На ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM відновлено роботу цехів А-5 та М-6

В останніх числах листопада Черкаський «Азот», який входить до холдингу OSTCHEM (об’єднує підприємства азотної хімії Group DF), запустив у роботу цехи з виробництва аміаку (А­-5) та карбаміду (М­-6). Відновлення виробництва зумовлене позитивними тенденціями на світовому ринку.

– Наприкінці серпня ми призупинили цех А­-5 із виробництва аміаку на капітальний ремонт. Після завершення раніше запланованих робіт, було вжито додаткових заходів для зниження витратних коефіцієнтів і забезпечення надійної роботи обладнання, – розповів Голова Правління ПАТ «АЗОТ» Віталій Скляров. – Таким чином, ми ефективно скористалися вимушеним призупиненням виробництва у зв’язку з несприятливою кон’юнктурою ринку. Те ж саме можна сказати і про цех з виробництва карбаміду М­-6, де виконано чимало робіт, які були попередньо заплановані на 2014 рік.

Як тільки на ринку мінеральних добрив окреслилися позитивні тенденції, керівництво підприємства прийняло рішення про відновлення виробництва аміаку та карбаміду. У найближчому майбутньому планується також збільшити обсяги випуску аміачної селіт­ри, оскільки на внутрішньому ринку вже зростає потреба в цих добривах.

Капремонт в цеху А-5 забезпечить значну економію ресурсів

За час капремонту в цеху А-­5 було проведено ремонтно­-відновлювальні роботи печі первинного риформінгу і котлів-­утилізаторів, замінено трубні пучки в теплообмінних апаратах, додатково встановлено секцію холодильника­-конденсатора синтез-­газу. Крім того, проведено детальну діагностику стану різних апаратів з метою визначення ресурсу їх роботи і своєчасного ремонту. Роботи проводилися із залученням підрядних організацій, у тому числі зарубіжних – з Росії та Нідерландів.

У результаті проведених робіт підприємство отримає істотне зниження витрат.

– Ми очікуємо, що тепер на виробництво однієї тонни аміаку будемо витрачати менше елект­роенергії – на 0,6 кВтг/тн, а також менше знесоленої води – на 0,09 м3/тн, – прокоментував заступник Голови Правління ПАТ «АЗОТ», Технічний директор Віктор Олійниченко.

Також у ході ремонту було проведено підготовчі роботи з впровадження інноваційного проекту на агрегаті аміаку в цеху А-­5, який буде реалізовуватися у 2014 році – установки двох випарних конденсаторів аміаку компанії «Baltimor Air Coil».

З користю використали призупинення виробництва і в цеху М­-6. За словами начальника цеху Ярослава Чорненка, за цей час були відремонтовані поверхні ущільнювачів інжекторів високого тиску, елект­ромотор турбокомпресора та скрубер високого тиску. Також підприємство реконструювало випарники вузла випарки, провело діагностику та ремонт газопроводів високого тиску.

Цех М-6 знову постачатиме на ринок товарний карбамід

Паралельно з ремонтом основних виробничих вузлів і агрегатів «Азот» реконструював залізничні ваги та маневрові пристрої на станції відвантаження карбаміду 66­-го і 67­-го залізничних шляхів.

– Важільні механічні ваги, змонтовані ще у 80-­х роках, уже давали збої в показаннях в процесі зважування та вимагали ремонту, – розповідає Ярослав Чорненко. – Тому було прийняте рішення замінити їх на нові високоточні електронні ваги з тензометричними датчиками. Відповідно, підлягали ремонту та реконструкції і діючі маневрові пристрої, оскільки їх конструктивне виконання не відповідало вимогам до зважування на реконструйованих вагових платформах. Ваги на 67­-му залізничному шляху вже пройшли повірку і готові до передачі в експлуа­тацію, реконструкцію ваг на 66-­му залізничному шляху плануємо закінчити наприкінці грудня поточного року. Реконструкція залізничних ваг вимагала також капремонту приміщення оператора-­зважувальника. Виконаний він за всіма сучасними стандартами з оснащенням комп’ютерною технікою, системою кондиціонування і вентиляції.

Виробничі потужності ПАТ «Азот» складаються з двох цехів із виробництва карбаміду: М­-2 та М­-6. Нагадаємо, що в серпні 2013 року підприємство провело плановий капітальний ремонт цеху М­-2, у який вклало 17 млн. грн. У результаті ремонту продуктивність цього цеху збільшилася з 1110 до 1130 тонн на добу.

У 2013 році холдинг OSTCHEM інвестував у Черкаський «Азот» 222 млн. грн. Зокрема, у планові капітальні ремонти підприємство вклало 127 млн. грн., в інвестиційні програми – 17,5 млн. грн., а в модернізацію – 72 млн. грн. Більше 5 млн. грн. «Азот» спрямував на поліпшення умов роботи.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM


Возврат к списку