<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

24.09.2012

Створений завдяки ПАТ «Азот» реабілітаційний центр допоможе дітям України

В обласній дитячій лікарні з’явилось унікальне обладнання. Воно встановлено в  центрі реабілітації дітей з захворюванням ЦНС, який створений в цьому році за сприяння президента ПАТ «АЗОТ» Валентини Жуковської. До чималої кількості вартісних і безцінних з медичної точки зору апаратів приєднався найдорожчий – «Локомат». Робот-тренажер швейцарської фірми Hocoma повертає навички ходьби тим дітям, які досі не відчували радості вільного руху. В Росії таких апаратів лише два, в Україні цей – перший.

Загалом створення унікального реабілітаційного центру обійловся ПАТ «АЗОТ» у вісім мільйонів гривень. Головне, як зазначає президент ПАТ «АЗОТ» Валентина Жуковська, головне, щоби вартісне обладнання було корисним для хворих дітей.



– Наша мета – створити найкращий центр в Україні, – говорить Валентина Жуковська. – Сьогодні в країні є велика потреба створення таких центрів. І ми хочемо, щоби центр був безкоштовним, тому що зазвичай подібне лікування дуже вартісне. В комерційних центрах такого напрямку один курс для дитини, хворої на ДЦП коштує 19 тис грн., на рік треба провести хоча би 2 таких курси. Отже, для батьків така сума – не підйомна. А в обласній лікарні Черкас реабілітація на новому унікальному обладнанні буде безкоштовна. І до нас уже телефонували батьки з запитаннями, як записатися в центр на реабілітацію…

Антон Клочков, лікар-невролог, кандидат медичних наук, інструктор із роботизованої терапії (Москва), представник фірми Hocoma (Швейцарія), упродовж 2 днів навчав черкаських лікарів працювати із локоматом. 18 вересня навчання завершилося. Із локоматом працюватиме 2 лікарі і 2 медсестри Центру реабілітації для дітей із органічним ураженням нервової системи Черкаської обласної дитячої лікарні. У реабілітаційному центрі є тренажерний зал із 3-ма тренажерами, серед яких – і унікальний локомат, і зал лікувальної фізкультури – для дітей, яким необхідно покращувати навики ходіння.

Як сертифікований представник компанії, що виробляє обладнання, Антон Клочков наголошує:
–  «Локомат» зроблено спеціально для навчання ходінню дітей, хворих на ДЦП. З його допомогою вони вчаться почувати себе впевнено у вертикальному положенні. Спеціальні кріплення дозволяють «ходити» і привчають тіло до правильних рухів. «Робот» знає, чому треба навчити саме цього пацієнта, якого підключено у даний момент до «Локомату». А результат після заняття найкраще виразив наш перший черкаський пацієнт. Семирічна дитина, яка без сторонньої допомоги не могла стояти, після півгодини ходіння у «Локоматі» замислилась на мить і видала своє резюме: «Это потрясающе!».

Звичайно, шанси реабілітацію – справа індивідуальна, адже розлади ЦНС у таких маленьких пацієнтів – дуже серйозні. При важкій патології для того, щоби отримати гарний результат треба провести багато занять на цьому «розумному» тренажері.  А мінімальна кількість процедур – 10, причому що більше таких курсів пройде пацієнт, то краще почуватиметься.

– Тренування досить довге – 30-40 хвилин, – розповідає московський лікар. – Якщо дитина втомилася і не може далі займатися, вона мусить відпочити. Але є дещо цікаве і у «Локомату»: щоби мотивувати дитину ходити, під час заняття на великому моніторі перед нею з’являється її аватар — зображення дитини, якою пацієнт керує за допомогою власних рухів: він може  «ганятися» за песиком, скеровувати свій біг наліво чи вправо, докладаючи зусилля лівою чи правою ногою…
 
Реабілітаційний центр зможе приймати хворих дітей як на стаціонарне лікування, так і на амбулаторне. Щомісяця тут проходитимуть процедури 50-60 хворих. Причому, не лише з Черкас, а й з усієї області. А згодом, коли МОЗ України вирішить питанні з лікуванням дітей з інших областей, унікальне обладнання послужить пацієнтам з усієї України.

Наразі ж у лікарні новенькі тренажери випробують малюки Черкащини.

Наталя Шкільнюк з с. Тинівка Жашківського району розповідає, що вперше лікує свою маленьку шестирічну дочку Оленку в обласній дитячій лікарні: «Потрапити сюди було не важко, за звичайним направленням лікаря, лікування і реабілітація в центрі – безкоштовні. Дитині подобаються нові тренажери і вона ходить на процедури, яких багато – через кожних півгодини – нова…»

Ідея створити в Черкасах такий центр народилася давно, щойно лікарня почала працювати. Як зізнається головний лікар черкаськой обласної дитячої лікарні Сергій Марков, тут плекали мрію про таке обладнання більше року: «Завдяки тому, що в нас з’явилася можливість ознайомити з цією ідеєю Валентину Борисівну Жуковську, мрія збулася. Від імені всіх батьків, лікарів нашої лікарні ми б хотіли висловити безмежну подяку таким людям з щирим та відкритим серцем. Валентина Жуковська подарувала надію на одужання тисячам дітей не тільки Черкащини, а й у цілому в Україні», – зазначив головний лікар.

Редакція корпоративних ЗМІ ПАТ «АЗОТ»

Возврат к списку