<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

30.05.2012

Ветерани праці подорожували історичними місцями Чигиринщини

Екскурсія історичними місцями Чигиринщини відбулася в один чудовий травневий день і залишила по собі приємні незабутні враження. Їх ветерани праці Благодійного фонду ПАТ «АЗОТ» збережуть надовго, завдячуючи у питаннях організації поїздки та забезпеченні транспортом керівництву підприємства.



Дорогою до місця призначення староста хору Лариса Павлівна Бондаренко (сама вона родом із села Мельники, де в роки громадянської війни перебував штаб Холодноярської республіки, яка виборювала волю під знаменами самостійності й незалежності України) розповіла про історію краю, про Богдана Хмельницького. Ми відвідали  село Медведівку – батьківщину одного з ватажків найбільшого козацького повстання 1768 року Коліївщини Максима Залізняка, звідси наш туристичний маршрут проліг до села Мельники – центру цього регіону. В глибині Холодного Яру розташована пам’ятка археології національного значення – Мотронинське городище скіфського часу (VII-V ст. до н.е.). Під час німецько-фашистської окупації в цих лісах активно діяли п’ять партизанських загонів. Біля одного із валів городища встановлено пам’ятник партизанам Холодного Яру. В селищі Буда (корінні мешканці прозвали це поселення хутором) є ще одна  трагічна пам’ятка часів останньої війни – братська могила хуторян, розстріляних окупантами 18 червня 1943 року. Безмовним свідком цієї сумної події, як і багатьох інших, є тисячолітній дуб Максима Залізняка, який росте неподалік від братської могили. Цей патріарх Холодноярських лісів вважається одним із найстаріших і найвідоміших дерев України і Європи. На його фоні було зроблено груповий знімок усіх учасників поїздки.

Повертаючись з хутора Буди, ми зупинилися біля Мотронинського монастиря, який знаходиться на однойменному городищі. Тут відвідали Свято-Троїцьку церкву, а також перепочили біля Гайдамацького ставу, розташованого неподалік.

Ільїнська церква, Свято-Троїцька… Ці духовні святині, які мають здатність лікувати людські душі, є справжніми оберегами добрих помислів і сподівань. Тим паче, що наша поїздка відбувалася якраз у пасхальний період, який за православними канонами триває від Воскресіння до Вознесіння Господнього.

Ніна Агапова, ветеран праці Благодійного фонду ПАТ «АЗОТ»

Возврат к списку