<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

26.07.2023

У ПЕРШОМУ ПІВРІЧЧІ 2023 РОКУ ЗАВОДИ OSTCHEM ВИРОБИЛИ 959,7 ТИС. ТОН МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ

Навантаження виробничих потужностей підприємств не перевищило 70% через суттєві обсяги імпорту, що шкодять вітчизняному хімпрому

Заводи азотного холдингу OSTCHEM (об’єднує підприємства азотного бізнесу Group DF) виготовили 959,7 тис. тонн мінеральних добрив у 1-му півріччі 2023 року. Це на 60,9% більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було виготовлено 596,3 тис. тонн.



Загалом у 1-му півріччі 2023 року Черкаський «Азот» виробив 758,6 тис. тонн, а «Рівнеазот» – 201,2 тис. тонн. При цьому заводи протягом усього періоду зберігали високі обсяги виробництва, а у травні Черкаський «Азот» досягнув максимального показника з початку повномасштабної війни, виробивши 138,6 тис. тонн мінеральних добрив.

Структура виробництва, у першому півріччі відповідала структурі попиту на азотні добрива, з урахуванням цін конкурентів і маржинальності окремих товарів. Ключовими продуктами, які виробляли заводи OSTCHEM, стали: аміачна селітра – 398,7 тис. тонн (313,3 тис. тонн за 6 міс. 2022 року); КАС – 277,7 тис. тонн (116,8 тис. тонн); карбамід – 205,9 тис. тонн (76,4 тис. тонн). При цьому КАС продемонстрував найкращу динаміку зростання – 137,85%. У той же час обсяг виробництва ВАС знизився майже вчетверо – до 17,2 тис. тонн.

Сергій ПАВЛЮЧУК, керівник азотного бізнесу OSTCHEM: «Підприємства OSTCHEM адаптувалися до роботи в умовах війни. В умовах військових ризиків, логістичних проблем, відключень світла та позапланових зупинок заводам вдалося пройти періоди пікового навантаження та забезпечити своєчасне відвантаження добрив аграріям чітко відповідно до укладених угод. Зараз основне завдання – підготовка виробничих потужностей до осіннього сезону. У базових цехах підприємств завершуються великі ремонтні кампанії, що підвищують екологічність, ефективність та надійність виробництва. Після завершення ремонтів ключові цехи будуть запущені, навантаження заводів у серпні збільшуватиметься».

Основні фактори, що сприяли проведенню успішного весняного сезону та виконанню виробничого плану:
  • Збільшення попиту з боку фермерів та великих агрохолдингів на мінеральні добрива;
  • Збільшення продажів добрив за рахунок пільгових кредитів;
  • Прийнятні ціни на газ на внутрішньому ринку та зниження відпускних цін на добрива;
  • Весняна посівна, що затягнулась через погодні умови.

Олег АРЕСТАРХОВ, керівник департаменту корпоративних комунікацій Group DF: «Перше півріччя показало, що ми готові чесно конкурувати з іншими гравцями ринку і за якістю продукції, і за цінами, і за логістичним супроводом. Наші підприємства готові виготовити стільки добрив, скільки зможе придбати ринок.
Стримує розвиток вітчизняного хімпрому нелегальний імпорт перепакованих російських добрив. Російські добрива завозяться на митну територію України із 5 країн колишнього Радянського Союзу. Взяти, наприклад, карбамід: з початку цього року в Україну було завезено 382,8 тис. тонн карбаміду, з них 269,5 тис. тонн із Туркменістану, Узбекистану та Азербайджану. Таким чином, імпорт карбаміду із пострадянських країн перевищив обсяг українського виробництва (205,9 тис. тонн). За такого обсягу імпорту буде важче запуститися таким виробникам карбаміду, як «Дніпроазот» та ОПЗ, які зараз стоять».


Окрім того, OSTCHEM продовжить нарощувати обсяги виробництва продукції у нових секторах хімії. Зокрема, важливою позицією, що додалася в переліку продукції, є AdBlue – рідкий реагент для дизельних автомобілів, який у травні цього року отримав міжнародну сертифікацію Асоціації автомобільної промисловості Німеччини (Verband der Automobilindustrie e.V. VDA). За перше півріччя OSTCHEM було виготовлено та продано 4,2 тис. тонн продукції.

Обсяг виробництва вуглекислого газу у першому півріччі 2023 року становив 10,1 тис тонн. Протягом усього півріччя Черкаський «Азот» щомісяця нарощував обсяг продукції, що виробляється. У 2023 році OSTCHEM почав розвивати логістичну інфраструктуру для забезпечення стабільного постачання промислових газів як в Україні, так і в Європі. Як повідомлялося, у листопаді 2022 року було поставлено першу партію вуглекислого газу до Італії.

Возврат к списку