<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

17.04.2023

ЧЕРКАСЬКИЙ «АЗОТ» ПРОВЕДЕ ПЕРЕОСНАЩЕННЯ ОЧИСНИХ СПОРУД ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Фахівці Черкаського «Азоту» спільно з науковцями Черкаського державного технологічного університету (ЧДТУ) проведуть технічне переоснащення очисних споруд підприємства. Відповідну програму підписали сьогодні Голова Правління ПрАТ «АЗОТ» Віталій Скляров та ректор ЧДТУ Олег Григор.



Реалізація програми переоснащення розпочнеться вже з травня й буде завершена в 2025 році.

"Щороку концентрації забруднень в стоках міста, які надходять на очисні споруди «Азоту», збільшуються, тому наші фахівці постійно працюють над модернізацією обладнання та поліпшенням його роботи. Проєктом, який ми будемо втілювати в життя разом з науковцями університету, передбачене технічне переоснащення очисних споруд ПрАТ «АЗОТ» із застосуванням інноваційних методів, що дозволить покращити швидкість і якість очищення стічних вод та зменшити енерговитрати", – розповів Голова Правління ПрАТ «АЗОТ» Віталій Скляров.



На очисних спорудах «Азоту» застосовується біологічний метод очищення. Стічні води очищаються за допомогою спеціальних мікроорганізмів – активного мулу. Активувати й пришвидшити його роботу допомагає ферментація. Науковцями ЧДТУ запропоновано новий метод ферментації зворотного мулу, який здійснюватиметься з допомогою спеціальної установки – кавітатора. Крім того, планується попередньо обробляти стічні води з допомогою ультразвуку для збільшення ступеня та швидкості їх освітлення і очищення.

"Кафедра хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ вже сім років вивчає питання інтенсифікації процесів очищення стічних вод. Втілення в життя цієї ідеї розпочалося із замовлення нашому університету відповідних наукових розробок китайськими колегами. Після цього ми брали участь у міжнародному проєкті «Водна Гармонія Erasmus+», що реалізовувався за підтримки Європейського Союзу. Наші студенти та викладачі пройшли стажування в Норвегії, а університет отримав новітнє лабораторне обладнання, що дозволило нам провести ґрунтовні дослідження", – зазначив ректор ЧДТУ Олег Григор.

Під час переоснащення очисних споруд науковці університету надаватимуть повний науковий супровід реалізації цього проєкту. Натомість фахівці відділів ПрАТ «АЗОТ» відповідатимуть за практичне втілення його в життя – виготовлення конструкторської документації, придбання, встановлення та випробування необхідного обладнання.

Возврат к списку