<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

02.04.2021

СУД СКАСУВАВ РІШЕННЯ МКМТ ПРО ВІДМОВУ ВІД ВВЕДЕННЯ КВОТ НА ІМПОРТНІ ДОБРИВА

31 березня 2021 року Окружний Адміністративний суд м. Києва скасував рішення МКМТ від 22 червня 2020 року про відмову від введення квот на імпорт азотних і складних добрив. Суд прийняв рішення за позовом ПрАТ «Азот» (Черкаси).

Серед аргументів позивачів для скасування рішення МКМТ був прийнятий судом той факт, що рішення про завершення розслідування без застосування спеціальних заходів було необґрунтованим і суперечило національним інтересам згідно зі ст. 17 Закону «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну» від 23.03.2000 р.

Крім того, в ході прийняття рішення МКМТ було допущено серйозні процедурні порушення.

Позивач в суді посилався також на те, що Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі безпідставно продовжила спецрозслідування, а згодом безпідставно і бездоказово відмовилася вводити квоти, повністю проігнорувавши об'єктивні висновки, зроблені Мінекономрозвитку, матеріали розслідування і фактичний стан галузі. Суд скасував рішення МКМТ від 22.06.20 року та зобов'язав Комісію взяти до уваги висновки Мінекономіки, що обґрунтовують доцільність введення таких квот.

Коментар Віталія Склярова, Голови правління «Черкаського «Азоту»:

«Рішення суду абсолютно вірне, оскільки відмова МКМТ обмежити ввезення імпортних добрив привела до скорочень персоналу на всіх найбільших українських підприємствах. Лобістське рішення, прийняте МКМТ минулого року, було вигідним іноземним виробникам й імпортерам їхньої продукції та несприятливим для всіх хімічних підприємств країни. Навіщо Україні запускати на ринок імпортні добрива, якщо українські виробники самі цілком можуть забезпечити український АПК азотними добривами, що повністю відповідають міжнародним стандартам.
Упевнений, що розвиток усієї економіки країни у 2021 і 2022 році залежатиме від розвитку національної хімічної промисловості. Проте значне зростання в хімії уряд отримає тільки за умови ефективного захисту власного товаровиробника.
Введення квот на імпорт добрив створить попит на український продукт і дозволить українським підприємствам, таким як Черкаський «Азот», продовжити розпочаті інвестиційні програми».

Коментар Ігоря Гольченка, Віце-президента Союзу хіміків України:

«Українські хімпідприємства оскаржили рішення, прийняте без урахування економічних інтересів країни і всупереч об'єктивним висновками розслідування Мінекономрозвитку. На жаль, імпортерам-трейдерам, що називають себе аграрними асоціаціями, через лобі, через мітинги під будівлею Уряду вдалося досягнути тимчасового ефекту і імпорт продовжує залишатися відкритим.
Ціна прийнятого в червні 2020 року рішення МКМТ – понад 4,5 тисячі звільнених людей̆ в галузі, всі 7 українських хімічних підприємств-виробників завершили 2020 рік зі збитками, включно з державним ОПЗ. Безконтрольне ввезення імпорту б'є не лише по позиціям хімічної індустрії, а й негативно позначиться на платіжному балансі України. У Союзі хіміків вітають рішення суду, вважаючи його логічним завершенням всіх тих численних заяв і звернень, які ми декларували раніше.
Ми вважаємо, що це рішення суду дуже своєчасне. Хімічна галузь все ще вимагає захисту, особливо в період, коли заводи-виробники знаходяться на етапі реалізації великих інвестпроектів, що мають на меті підвищити конкурентоспроможність українських підприємств».

ДОВІДКА (хронологія подій).
  • 21 серпня 2019 р. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі розпочала два спеціальних розслідування щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив. Зокрема:
 • нітрату амонію і вапняково-аміачної селітри, карбаміду і карбамідо-аміачної суміші, незалежно від країни походження та експорту;
 • добрив мінеральних із вмістом азоту і фосфору і добрив мінеральних із вмістом азоту, фосфору, калію, що класифікуються за кодом УКТЗЕД 3105, незалежно від країни походження та експорту.
  • 12 листопада 2019 р. МЕРТ направив всім зацікавленим сторонам опитувальники для надання інформації в межах розслідування.
  • Січень 2020 р. МЕРТ отримав відповіді всіх зацікавлених сторін, включаючи виробників, імпортерів і споживачів. Споживачі добрив були представлені ГО «Всеукраїнська аграрна рада» (ВАР).
  • 3-4 березня 2020 р. відбулися публічні слухання в межах розслідувань, де всі зацікавлені сторони мали можливість надати свої коментарі щодо проведеного розслідування і висловити свою позицію.
  • 7 квітня 2020 р. відбулось перше засідання робочої групи Урожай 2020 за участю виробників добрив, аграрних асоціацій, МЕРТ, ОП, РНБО.
  • 21 квітня 2020 р. в рамках роботи за програмою був схвалений Меморандум щодо підтримки АПК і хімічної галузі. Серед іншого, Меморандум передбачав необхідність захисту внутрішнього ринку. Меморандум попередньо обговорювалося з аграрними асоціаціями і знайшов повну підтримку в МЕРТ, ОП, РНБО.
  • 11 травня 2020 р. проведено додаткові консультації нацвиробників з МЕРТ і профільним заступником міністра з АПК. Були озвучені вимоги про захист ринку і стримування імпорту.
  • 18 травня 2020 р. МЕРТ завершив роботу по розпочатим розслідуванням і сповістив про це торгові місії країн імпортерів, направивши звіт за результатами розслідування посольствам зацікавлених країн.
  • 24 травня 2020 р. Розслідування МКМТ продовжено на місяць.
  • 22 червня 2020 р. МКМТ прийняла рішення не вводити квоти на імпортні добрива.
  • У вересні 2020 р. «Черкаський «Азот» подає позов до суду з метою визнати рішення МКМТ незаконним.

Прес-центр ПрАТ «АЗОТ» OSTCHEM


Возврат к списку