<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

19.01.2021

ЗАЯВА ПРЕССЛУЖБИ ПрАТ «АЗОТ» СТОСОВНО БОРГУ КП «ЧЕРКАСИВОДОКАНАЛ» ТА СИТУАЦІЇ НАВКОЛО ЦЬОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

В деяких черкаських ЗМІ вийшли публікації з ознаками замовних, в яких ПрАТ «АЗОТ» звинувачується в начебто дестабілізації ситуації навколо КП «Черкасиводоканал». У зв’язку з цим пресслужба Черкаського «Азоту» повідомляє наступне.

Очисні споруди, що належать ПрАТ «АЗОТ», приймають всі побутові та промислові стоки міста Черкаси. Це передбачено договором «Про надання послуг з централізованого водовідведення (в частині очищення стічних вод)», який щороку укладається між КП «Черкасиводоканал» та ПрАТ «АЗОТ». Система очищення та цех очистки стічних вод (ОПСВ) проєктувалися як частина хімічного підприємства ПрАТ «АЗОТ», а після приватизації заводу залишилися на балансі підприємства.

Населення, установи та промислові підприємства щомісячно здійснюють оплату за послуги з водовідведення на рахунки КП «Черкасиводоканал» за тарифами, встановленими Національною комісією з регулювання енергетики (НКРЕКП). Згідно з укладеним договором, КП «Черкасиводоканал» за послуги з очистки зобов’язаний перераховувати частину цієї суми ПрАТ «АЗОТ». У 2020 році плата на очистку стоків становила близько 25% від тарифу за водовідведення.

Офіційно заявляємо, що заборгованість КП «Черкасиводоканал» перед ПрАТ «АЗОТ» на сьогодні становить 26 мільйонів гривень. ПрАТ «АЗОТ» змушений звернутися до суду, щоб повернути цей борг. Протягом 2020 року КП «Черкасиводоканал» жодного разу не звернулося до «Азоту» для вирішення проблеми боргів та їхньої реструктуризації. Керівництво КП «Черкасиводоканал» вкотре ігнорує проблему, ховаючись на лікарняному. Судовий позов юристами ПрАТ «АЗОТ» подано до Господарського суду Черкаської області у грудні 2020 року. Ще раз підкреслюємо, що це вимушений крок. Єдиною метою судового позову є виключно повернення боргів та припинення нанесення ПрАТ «АЗОТ» прямих збитків. Тарифи на водовідведення регульовані державою. ПрАТ «АЗОТ» не отримує економічного зиску від надання послуг очищення стічних вод – передбачена договором оплата дозволяє покривати лише частину витрат на утримання очисних споруд у належному технічному стані. Тільки в 2020 році сума, спрямована на критичні ремонти, модернізацію і заміну високовартісного обладнання в системі очищення води, сягнула 79,2 млн грн. Було замінено 10 км найбільш зношених труб міського колектора (проходять від проспекту Хіміків, через мікрорайон «Дніпровський» і по вул. Чигиринській до центру с. Червона Слобода). Через борги КП «Черкасиводоканал» виконання програми з модернізації очисного обладнання опинилось під загрозою зриву.

Ситуація з боргами КП «Черкасиводоканал» перед ПрАТ «АЗОТ» погіршується з року в рік вже багато років. У 2016 році після перемовин між мером міста та власником ПрАТ «АЗОТ» заборгованість КП «Черкасиводоканал» в розмірі близько 25 млн грн було списано. На жаль, цей дружній крок з боку власників ПрАТ «АЗОТ» не допоміг розв'язати проблему незадовільного фінансового стану КП «Черкасиводоканал».

У нас є певне підґрунтя вважати, що чинний менеджмент КП «Черкасиводоканала» вкрай неефективно управляє підприємством, вводячи його в боргову яму. Окрім того, за нашою інформацією, аудит підприємства, проведений за ініціативи уповноважених органів міської влади, виявив низку порушень та зловживань, які призвели до збитків КП «Черкасиводоканал». Таким чином, у нас є достатньо фактів, які доводять, що комунальне підприємство управляється вкрай неефективно, на озброєння взято стратегію нерозрахунків з підрядниками та подальше доведення підприємства до банкрутства.

При цьому мешканці Черкас є добросовісними платниками – рівень платежів за комунальні послуги (включаючи водовідведення) перевищує 90%. Таким чином, КП «Черкасиводоканал» вчасно отримує більшість платежів від громадян та підприємств, акумулює кошти і навмисне не розраховується з ПрАТ «АЗОТ».

Зміна керівника КП «Черкасиводоканал» та органів управління цього підприємства є виключною прерогативою власника комунального підприємства – Черкаської міської ради. ПрАТ «АЗОТ» працюватиме з будь-яким керівником КП «Черкасиводоканал». Водночас ми вважаємо, що Черкаси та його мешканці не можуть бути заручником одного неефективного керівника, який довів КП «Черкасиводоканал» до незадовільного стану.

 Ми вважаємо, що сьогодні проблема набагато ширша, аніж просто кадрова ротація на комунальному підприємстві. Для міста Черкас користування очисними спорудами ПрАТ «АЗОТ» є життєвою необхідністю. Старі міські очисні системи давно вийшли з ладу. Нових місто не побудувало. Під загрозою може опинитись також якість питної води, що подається жителям Черкас, а значить – життя та здоров’я черкащан. Саме тому «Азот» звернувся до Черкаської міської ради та особисто до мера з проханням втрутитись у ситуацію, направивши відповідного листа.

Ми звертаємось до ЗМІ з проханням не розповсюджувати плітки та домисли. Просимо звертатися за коментарями напряму до пресслужби підприємства. Пресслужба «Черкаського «Азоту» вважає вкрай недопустимими розповсюдження домислів деякими ЗМІ та особистих публічних заяв нинішнього керівника КП «Черкасиводоканал» Сергія Овчаренка щодо начебто спроби рейдерського захоплення підприємства. Офіційно повідомляємо, що такі твердження є цинічною брехнею, так само, як інформація про те, що керівництво ПрАТ «АЗОТ» причетне до розпочатої з ініціативи міської влади Черкас та Черкаської міської Ради зміни менеджменту КП «Черкасиводоканал».

Возврат к списку