<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

29.05.2020

З ПРОФЕСІЙНИМ СВЯТОМ – ДНЕМ ХІМІКА та 55-РІЧЧЯМ ЧЕРКАСЬКОГО «АЗОТУ»!



Голова Правління ПрАТ "АЗОТ" Віталій Скляров:
«Нинішній рік є особливим для нашого колективу»

Він поєднав два свята: День хіміка, який в Україні відзначають в останню неділю травня, і 55-річчя з дня одержання першої продукції на Черкаському ПрАТ «АЗОТ». Ювілейна дата є важливою не лише з точки зору становлення і розвитку одного з найбільших в Україні хімічних підприємств, а ще й з огляду на аналіз соціально-економічних та політичних подій минулих десятиліть, проведення паралелі з реаліями нинішнього життя, які, в силу різних обставин, багато в чому пересікаються. За всю історію свого буття підприємство називалось по-різному, але незмінною залишалася широкомасштабна виробнича діяльність великого промислового гіганта не лише Черкащини, а й усієї країни.


Сьогодні ПрАТ «АЗОТ» є одним з лідерів з випуску й постачання високоякісних мінеральних добрив вітчизняним аграріям, забезпечуючи високі врожаї, що гарантує продовольчу безпеку України. З «Азотом» пов’язана доля і життя десятків тисяч наших земляків, які в різні часи трудилися і продовжують трудитися на підприємстві, примножуючи його славні традиції. В історичному літописі зазначені імена добре відомих технологів, інженерів, організаторів виробництва, всіх, хто зробив великий внесок у розвиток і зміцнення науково-технічного та економічного потенціалу не лише «Азоту», а й нашої держави в цілому.

Про далекі роки початку будівництва та поступового становлення і розвитку підприємства написані книжки, відзняті документальні фільми, в яких розповідається про нелегкі будні черкаських хіміків, про загартований у праці робітничий характер, творчий запал і високу відповідальність за конкретну справу.

Окремі етапи становлення ПрАТ «АЗОТ» позначалися підйомами і спадами, що обумовлювалися специфічною суспільно-політичною та економічною ситуацією, яка складалася по-різному у різні періоди. І лише прагнення колективу залишалось незмінним – рухатися вперед. Аналізуючи історію підприємства за весь період його існування, ми бачимо, що на початковому етапі йшла підготовка майданчиків, на яких мав з’явитися завод, потім розпочиналося будівництво основних і допоміжних промислових корпусів, які почергово, рік за роком, вводилися в експлуатацію. Таким чином відбувалося нарощування виробничих потужностей аміаку, аміачної селітри, карбаміду. Тобто, вся виробнича політика зводилася до того, щоб забезпечити сільське господарство мінеральними добривами і підняти врожайність зернових, оскільки тодішній Радянський Союз значно відставав від передових країн світу. Принаймні показник врожайності зернових з гектара у розвинених країнах світу був у три-чотири рази вищий, аніж в Союзі. Високого підйому у своєму розвитку підприємство здобуло на початку 80-х років, коли було збудовано основні комплекси з випуску мінеральних добрив. З роками на озброєнні хімічної галузі з’являлися нові технології, тому з процесу виводилися застарілі виробництва й натомість вводилися нові, з прогресивними технологіями. Отже, підприємство не стояло на місці, воно постійно вдосконалювалося, розвивалося.

Нелегкими були 90-ті роки… Це той період, коли один за одним з економічної карти України зникали колись потужні підприємства. Розпочався перехід від адміністративно-командної економіки до ринкової. У неймовірно складних умовах черкаський виробник міндобрив пробивався на зовнішні ринки збуту, займаючи свою нішу. З роками Черкаський «Азот» ставав конкурентоспроможним підприємством зі світовим ім’ям. У ньому концентрувалися сучасні технології та професійний персонал.

Нового темпу в роботі задав прихід на підприємство у 2011 році потужного інвестора та акціонера і входження ПрАТ «АЗОТ» до азотного бізнесу Group DF. На «Азоті» була розроблена програма з проведення масштабних реконструкцій та модернізації діючих виробництв, розширення соціальних проектів і їх реалізація як на підприємстві, так і в місті. Багато чого з того, що було заплановано, ми виконали, незважаючи на труднощі, обумовлені економічною кризою та політичною нестабільністю в країні, які постійно супроводжували і супроводжують нас. І все ж, попри труднощі, Черкаський «Азот» продовжує працювати, виробляє продукцію та забезпечує нею сільгоспвиробників, а також будує плани на перспективу. І все це неможливо було б зробити без цілої когорти високопрофесійних, відданих своїй справі спеціалістів, без збереження їхнього загартованого виробничого характеру, без консолідації, розуміння і підтримки тих кроків, які ми спільно робимо. 

Вітаю з професійним святом – Днем хіміка – колег, партнерів, наш рідний колектив. Бажаю впевненої, стабільної роботи, високих заробітних плат, віри в те, що негаразди минуть, і в Україні запанує мир та злагода. Тож нехай ваші знання, здобутки, професійність і здатність підкоряти найвищі вершини виробничих досягнень ще довго слугують спільній справі – створенню умов для перспективного розвитку ПрАТ «АЗОТ». А тим, хто на заслуженому відпочинку – ветеранам підприємства, які будували і вводили в дію виробничі цехи, демонструючи рекордні виробничі досягнення і залишаючи міцний фундамент для подальшого розвитку підприємства, міцного здоров’я та ще багато років активного і творчого життя.

Голова Правління Віталій Скляров


Возврат к списку