<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

03.03.2020

Жителі мікрорайону «Дніпровський» святкували Колодія та зустріли весну

Вже традиційне свято Колодія (Масниці) пройшло 29 лютого у мікрорайоні Черкас «Дніпровський» за підтримки депутата міської ради від ВО «Черкащани», директора з якості ПАТ «АЗОТ» Івана Сухарькова.



Традиція проводжати зиму та зустрічати весну, а з нею, за праслов’янськими уявленнями, і Новий рік, сягає у глибину віків і символізує прихід весни, відродження життєвих сил, як людини, так і усієї природи. Після приходу християнства, свято Колодія стало припадати на останній тиждень перед початком Великого посту. Його ще називають Сиропусний тиждень, Сиропуст, Сирна неділя бо ж можна було досхочу наїстися вареників з сиром, змащених вершковим маслом (від чого й назва свята), та інших скоромних страв.



Тож і жителів «Дніпровського» у цей день частували варениками, приготованими дбайливими руками господинь-активісток громади мікрорайону, млинцями, чаєм, кукурудзяними паличками і цукерками.
 Незмінним гостем свята був хор ветеранів Черкаського «Азоту», який порадував присутніх професійним артистичним виконанням пісень та створив святковий настрій.



Серед розваг – конкурс із поїдання вареників на швидкість, в якому переміг заступник міського голови Черкас Ігор Коломоєць, перетягування канату, де традиційно перемогла дружба, фотосесії з опудалом зими та загадування бажань, які можна було написати на папірці та покласти у фартушок Масниці.

   
 

 За народними повір’ями – опудало Масниці має дуже глибокий сенс. Це не просто образ зими, який спалюють, щоб весна вступила в свої права. Це символ негативу, зла, всього старого… Тож бажаємо всім теплої та щасливої весни, яка принесе з собою радість і добробут в кожну оселю, багатий урожай та довгожданий мир для України.   

Прес-центр ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку