<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

31.03.2016

Модернізація виробництва забезпечила економію енергоресурсів

Виробничі цехи ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM утримують максимальне навантаження з виробітку продукції і водночас високий рівень енергоефективності технологічного процесу. Починаючи з січня цього року, підприємство зекономило енергетичних ресурсів на суму 12,9 млн. грн.

– Питання енергозбереження є одним із найбільш пріоритетних у виробничій програмі ПАТ «АЗОТ». Починаючи з 2011 року, в розвиток нашого підприємства холдинг OSTCHEM інвестував близько 790 млн. грн., з них 456 млн. грн. – у капітальні ремонти. Розробка та впровадження інноваційних технологій на виробництві дозволили нам забезпечити ефективне використання природного газу, теплової та електричної енергії, – розповідає Голова Правління ПАТ «АЗОТ» Віталій Скляров.

Так, з початку року цех А­-3 зекономив понад 1,1 млн. м³ природного газу і 995 тис. кВт­-год електроенергії. Також структурний підрозділ має економію з використання оборотної (5,5 млн. м³) та знесоленої води (22 тис. м³).


Модернізація компресора природного газу в цеху А-3 зі встановленням сухих газових 
ущільнень. 2014 рік

– Ефективна робота устаткування на максимальному навантаженні, економія енергоресурсів та сировини, безперечно, є результатом тих комплексних програм, які останніми роками було реалізовано в нашому цеху. Це і реконструкція печі первинного риформінгу агрегату ПСГ­-1, і встановлення підігрівача паливних газів, заміна реакційних труб і каталізатора, перехід з розчину МЕА на аМДЕА на стадії очистки конвертованого газу від двоокису вуглецю із заміною регенератора. Крім того, два роки тому було проведено модернізацію розподільчих тарілок абсорберу поз. Т-­101-­1 та модернізацію компресора природного газу поз. С­-103-­1, – розповідає начальник цеху А­-3 Віктор Погорілий. – У результаті, при встановленій нормі 1010 м³ газу на виробництво однієї тонни аміаку в січні – лютому нам вдалося вийти на середній показник 995 м³. Показник з використання електроенергії зменшився із 735 кВт-­год на тонну до 722 кВт­-год.

За словами начальника цеху А-­5 Петра Кропиви, служби структурного підрозділу працюють як над збільшенням обсягів виробленої продукції, так і над зниженням її собівартості за рахунок підвищення енергоефективності технологічного процесу. Якщо у першому кварталі 2015 року на випуск однієї тонни аміаку використовувалось 1080 – 1093 м³ природного газу, то нинішнього року показник зменшився до 1070 – 1085 м³.

– Досягти таких показників дозволила ще й кооперація потужностей цехів А­-3 і А­-5. Зокрема, ми приймали надлишок пари з цеху А-­3 для різних господарських потреб та для обігріву обладнання. Власне ж виробництво пари було обмежено, – зазначає Петро Кропива.

Серед лідерів з економії енергоресурсів і цех М-­2. Протягом двох місяців було зекономлено 3346 ГКал пари (коефіцієнт знизився з 0,836 Гкал/т до 0,77 Гкал/т), а також 516 тис. кВт електроенергії (коефіцієнт знизився з 0,189 тис. кВт/т до 0,178 тис. кВт/т).


В.Скляров обговорює виробничі питання з начальником цеху М-2 Д.Артюховим та
його заступником Д.Толмачовим

– Енергоефективність будь­-якого виробництва залежить від впровадження різноманітних інноваційних технологій, а також проведення якісних капітальних ремонтів. Однак не менш важливий фактор – раціональне навантаження устаткування й оптимальне ведення технологічного режиму. І тут слід віддати належне професіоналізму технологічного та ремонтного персоналу, – зауважує начальник цеху М­-2 Дмитро Артюхов.

Нагадаємо, два роки тому проекти ПАТ «АЗОТ» із модернізації аміачного виробництва в цехах А­-3 та А-­5, за результатами дослідження Ernst & Young, увійшли до списку 60-­ти найбільш успішних енергозберігаючих проектів в СНД. Їхня реалізація дозволила підприємству не лише збільшити виробничі потужності цехів, забезпечити збалансоване виробництво й споживання аміаку на підприємстві, але й знизити питому витрату природного газу на випуск продукції до середньосвітового рівня.

Прес-центр ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку