<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування



Приватне акціонерне товариство «АЗОТ» – один з лідерів хімічної галузі України. Підприємство є основним активом холдингу OSTCHEM із просування стратегії, спрямованої на популяризацію карбамідо-аміачної суміші (КАС) в країні. В останні роки Черкаський «Азот» збільшив потужності з виробництва КАС до 1 млн тонн на рік.

На ПрАТ «АЗОТ» функціонує Інтегрована система менеджменту, яка відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001.

Проект будівництва заводу був затверджений у 1962 році, а вже 14 березня 1965 року тут отримали першу продукцію. У квітні 2011 року ПрАТ «АЗОТ» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа.

OSTCHEM – хімічний холдинг України, до складу якого входять підприємства з виробництва азотних добрив: ПрАТ «АЗОТ» (м. Черкаси), ПрАТ «Рівнеазот» (м. Рівне), ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецька обл.), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (м. Сєвєродонецьк, Луганська обл.).

Грамотна логістика, дистрибуція, представлена «УкрАгро НПК» та наявність спеціалізованого морського порту «Ніка-Тера» дозволили холдингу OSTCHEM оптимізувати роботу підприємств, їх виробничу, маркетингову та збутову політику, а також скоротити операційні витрати й підвищити конкурентоспроможність.

Стратегічна мета холдингу OSTCHEM – бути надійним партнером з хорошою репутацією, лідером у виробництві й постачанні мінеральних добрив високої якості українським та міжнародним компаніям.

Новини

30.10.2014

Виробництво рідких добрив на «Азоті» забезпечує колектив цеху М-7

Цех з виробництва рідких мінеральних добрив М­-7, як і весь ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM, нині інтенсивно працює для забезпечення мінеральними добривами осінньої посівної.

Саме у відділення аміачної води ми і завітали в першу чергу. До речі, це на сьогодні найстаріша дільниця підприємства, яка розпочала свою роботу ще в 1965 році одночасно з першим виробництвом аміаку.

– Аміачна вода виробляється з відходів аміачного виробництва цехів А­-3 та А-­5. Вони скидають нам танкові гази, які утворюються після продувки обладнання. Ми відмиваємо з них аміак і отримуємо 25­-відсоткову аміачну воду, а горючі гази, які залишаються, відправляємо на спалювання в котельний цех, – пояснює начальник відділення аміачної води цеху М-­7 Іван Осичнюк.

Технологічно установка з виробництва аміачної води пов’язана з багатьма цехами, як власне і все виробництво рідких мінеральних добрив. Тож завдання апаратників – ретельно і постійно слідкувати за всіма показниками та параметрами виробництва, тримати зв’язок із диспетчером.

– Щогодини ми фіксуємо показники тиску, температури, витрат сировини по кожній колоні, – розповідає нам апаратник абсорбції Любов Салогор, гортаючи свій основний робочий документ – рапорт апаратника. – За цими показниками начальник зміни, який приступає до роботи, одразу розуміє як працювала установка

Апаратник абсорбції цеху М-7 Любов Салогор 

Любов Салогор працює у відділенні з 1983 року, а загалом на підприємстві – 43 роки, тож на запитання: «Що найскладніше у вашій роботі?», лише посміхається – такого немає.

Установка з виробництва амводи складається з 6­-ти колон: дві працюють на вловлюванні аміаку із танкових газів, чотири – безпосередньо на аміаку. Оскільки підприємство завантажене на повну потужність, на повну потужність працює й установка. Щодоби тут виробляється 840 тонн аміачної води, яка направляється в сховище. 

Сховища аміаку, аміачної води та КАСу – також частина великого та розгалуженого господарства цеху М-­7. Тож ми завітали і на склад аміаку №2. 

Що одразу впадає в око, так це щит управління, який займає всю довжину стіни та фактично складається з величезної кількості штурвалів та манометрів. Склад розрахований на зберігання 950 тонн рідкого аміаку та має 20 сховищ.

– Ми приймаємо рідкий аміак від цехів А-­5 та А­-3, постачаємо його для технічних потреб у цехи М-­2, М­-6 та М-­5, зливаємо з цистерн, якщо він підвозиться залізницею, – розповідає начальник зміни №1 Іван Дубина. – Також ми відвантажуємо продукцію у залізничні чи автоцистерни.

На фото: Олена Серьогіна, Валерій Пилипенко (заст. начальника), Іван Дубина, Іван Осичнюк

Біля складських штурвалів (у прямому розумінні цього слова) чергувала апаратник складу Олена Серьогіна – також досвідчений працівник, яка 38 років пропрацювала на підприємстві та зізнається, що вже й не уявляє свого життя без «Азоту». На прийомі та відвантаженні разом з нею чергував апаратник підготовки та відпуску сировини Андрій Марченко. Він саме наливав аміак та аміачну воду в автомобільні цистерни, яких на точках наливу зібралося аж чотири. Ще п’ять чекали своєї черги на стоянці.

– Нині великим попитом у аграріїв користуються рідкий аміак та аміачна вода, – зазначив начальник цеху М­-7 Микола Скалько. – Цього місяця ми плануємо виробити 18 тисяч тонн КАСу та 20 тисяч тонн аміачної води.

Рідкі мінеральні добрива набувають все більшої популярності в аграріїв, тож цех М-­7 – перспективне виробництво, яке й надалі буде лише розвиватися, а досвідчені та сумлінні працівники цеху М-­7 справляться з будь-­якими поставленими завданнями.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку