<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування



Приватне акціонерне товариство «АЗОТ» – один з лідерів хімічної галузі України. Підприємство є основним активом холдингу OSTCHEM із просування стратегії, спрямованої на популяризацію карбамідо-аміачної суміші (КАС) в країні. В останні роки Черкаський «Азот» збільшив потужності з виробництва КАС до 1 млн тонн на рік.

На ПрАТ «АЗОТ» функціонує Інтегрована система менеджменту, яка відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001.

Проект будівництва заводу був затверджений у 1962 році, а вже 14 березня 1965 року тут отримали першу продукцію. У квітні 2011 року ПрАТ «АЗОТ» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа.

OSTCHEM – хімічний холдинг України, до складу якого входять підприємства з виробництва азотних добрив: ПрАТ «АЗОТ» (м. Черкаси), ПрАТ «Рівнеазот» (м. Рівне), ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецька обл.), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (м. Сєвєродонецьк, Луганська обл.).

Грамотна логістика, дистрибуція, представлена «УкрАгро НПК» та наявність спеціалізованого морського порту «Ніка-Тера» дозволили холдингу OSTCHEM оптимізувати роботу підприємств, їх виробничу, маркетингову та збутову політику, а також скоротити операційні витрати й підвищити конкурентоспроможність.

Стратегічна мета холдингу OSTCHEM – бути надійним партнером з хорошою репутацією, лідером у виробництві й постачанні мінеральних добрив високої якості українським та міжнародним компаніям.

Новини

02.06.2014

Відділу технічного нагляду ПАТ «АЗОТ» виповнилося 50 років

Невеликий, але дружний і професійний колектив відділу технічного нагляду ПАТ «АЗОТ» 1 червня відзначив півстолітній ювілей діяльності своєї служби. Нині у відділі трудяться 6 інженерів, які здійснюють нагляд за технічним станом понад 4500 одиниць устаткування підвищеної небезпеки у структурних підрозділах підприємства.

А починалась діяльність служби технагляду далекого 1964 року, коли 1 червня наказом по хімкомбінату, який тоді активно розбудовувався, вперше було призначено фахівця на посаду інженера з технічного наг­ляду. Був це Анатолій Іванович Гусляков. На долю молодого інженера випала нелегка місія – не допустити жодних порушень норм і правил з охорони праці та промислової безпеки, жодних відхилень від проектів. Доводилося розбиратися в усіх як найскладніших, так і найдрібніших технічних питаннях, що виникали при будівництві перших цехів, при монтажі та введенні в дію технологічного обладнання. Жоден апарат, жоден нововведений трубопровід не пройшов повз увагу інженера з технічного нагляду.

У 1969 році Анатолій Іванович став і першим керівником групи технічного нагляду підприємства, а потім – з 1975 року – керівником сектора технагляду, який на той час входив до складу відділу головного механіка ЧВО «Азот».

Підприємство розбудовувалося і розвивалося. Разом з ним розвивалася й технічна служба, поповнюючи перелік устаткування, яке потребувало технагляду. В 1988 році утворюється відділ технічного наг­ляду, з підпорядкуванням безпосередньо головному інженеру «Азоту». Очолив його Валентин Володимирович Урсул.

А у 90-­х роках відділ технічного нагляду підприємства отримав дозвіл тодішнього Держгіртехнагляду на технічне діагностування обладнання, що відпрацювало нормативні строки. Це було актуально для «Азоту», адже саме в 90­-ті роки більшість обладнання основ­них цехів відпрацювало свій нормативний ресурс. На спеціалістів відділу було покладено завдання – організувати експертне технічне обстеження за допомогою спеціалізованих експертних організацій, наукових закладів тощо. Під чітким керівництвом Миколи Івановича Кондратенка і з цим відповідальним завданням відділ справився.

Сфера діяльності ВТН розширюється і сьогодні, адже змінюється устаткування і технології, з’являються нові нормативні вимоги і правила. На сьогодні інженери відділу виконують технічне опосвідчення котлів, посудин, трубопроводів, кранів, ліфтів; беруть участь в підготовці устаткування до експертного технічного діагностування, організовують експертизи підприємства для отримання дозволів. Нещодавно до переліку об’єктів, за якими потрібно здійснювати технічний нагляд, додалися також сучасні навантажувачі, яких на підприємстві немало.

Загалом, специфіка роботи інженерів з технічного нагляду передбачає опрацювання тисяч документів, в тому числі й архівних. Крім того, спеціалісти відділу розробляють інструкції на виконання робіт підвищеної небезпеки на підприємстві та вдосконалюють, відповідно до нових вимог і технічного оснащення, ті інструкції, якими працівники вже користуються.

На фото зліва направо: С.Мосієнков, Т.Ковтун, А.Панченко, А.Фумжі, М.Калниболотчук,
В.Гуленко

Всі шестеро фахівців ВТН – висококваліфіковані спеціалісти з великим досвідом роботи як на виробництві, так і безпосередньо в технагляді. Серед них – провідний інженер Сергій Михайлович Мосієнков, інженери Вадим Миколайович Гуленко, Андрій Борисович Панченко, Тетяна Михайлівна Ковтун та Анна Михайлівна Фумжі. Останні 12 років відділ технічного нагляду товариства очолює Микола Васильович Калниболотчук. Усі працівники відділу постійно підвищують кваліфікацію. Четверо здобули додаткову кваліфікацію технічного експерта об’єктів котлонагляду та вантажопідйомних машин. Троє – фахівці з неруйнівного контролю. Четверо – викладачі навчального центру.

За півстоліття діяльності, у підрозділі в різні роки працювали понад 50 фахівців. Для багатьох із них відділ технічного нагляду став майданчиком для наступних професійних здобутків. Вихідці з ВТН згодом очолювали механічні служби цехів і навіть самі цехи, працювали в державних органах з нагляду за охороною праці. Завдяки професійності, злагодженій роботі та оперативності виконання завдань, невеличкий відділ встигає охопити все підприємство та на своєму рівні забезпечувати безаварійну роботу його структурних підрозділів.

У різні роки технічний нагляд на підприємстві очолювали А.І. Гусляков, А.П. Гоженко, Ф.В. Борзовець, А.П. Іщенко, М.М. Шукліна, М.М. Ісаков, А.Г. Барановський, В.В. Урсул, М.І. Кондратенко. Кожен із керівників служби вніс в її розвиток частину свого досвіду, знань та адміністративних реформацій.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку