<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування



Приватне акціонерне товариство «АЗОТ» – один з лідерів хімічної галузі України. Підприємство є основним активом холдингу OSTCHEM із просування стратегії, спрямованої на популяризацію карбамідо-аміачної суміші (КАС) в країні. В останні роки Черкаський «Азот» збільшив потужності з виробництва КАС до 1 млн тонн на рік.

На ПрАТ «АЗОТ» функціонує Інтегрована система менеджменту, яка відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001.

Проект будівництва заводу був затверджений у 1962 році, а вже 14 березня 1965 року тут отримали першу продукцію. У квітні 2011 року ПрАТ «АЗОТ» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа.

OSTCHEM – хімічний холдинг України, до складу якого входять підприємства з виробництва азотних добрив: ПрАТ «АЗОТ» (м. Черкаси), ПрАТ «Рівнеазот» (м. Рівне), ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецька обл.), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (м. Сєвєродонецьк, Луганська обл.).

Грамотна логістика, дистрибуція, представлена «УкрАгро НПК» та наявність спеціалізованого морського порту «Ніка-Тера» дозволили холдингу OSTCHEM оптимізувати роботу підприємств, їх виробничу, маркетингову та збутову політику, а також скоротити операційні витрати й підвищити конкурентоспроможність.

Стратегічна мета холдингу OSTCHEM – бути надійним партнером з хорошою репутацією, лідером у виробництві й постачанні мінеральних добрив високої якості українським та міжнародним компаніям.

Новини

07.03.2014

Жінки, завдяки яким на роботі затишно і комфортно

Дбайливі господині, які прибирають, готують, шиють, перуть, одним словом – роблять життя комфортним та красивим, потрібні не лише вдома, а й на роботі. Адже багато в чому від них залежить, з яким настроєм виробничники працюватимуть.

На ПАТ «АЗОТ» трудиться чимало таких господинь. Незважаючи на те, що їхня робота часто нелегка і навіть рутинна, вони вкладають в неї всю душу і виконують свої обов’язки бездоганно. Напередодні свята 8 Березня ми хочемо розповісти про представниць кількох професій, працю яких азотівці цінують, поважають та завжди дякують їм за вміння і старанність.


Законотворці виробничої моди

ДП «Хімік» одягає працівників Черкаського «Азоту» вже десятки років. Їхня продукція – це якість, перевірена часом.

Дочірнє підприємство пропонує доволі широкий асортимент товарів – спецівки, халати, комбінезони, ватяні куртки й брюки, рукавиці, рушники, технічні серветки та ін. У виробництві майстрині суворо дотримуються держстандартів. Якість їхньої продукції перевіряють і працівники складу, й комісія з охорони праці.

– Більшість продукції виготовляється з натуральних тканин. Працюємо напряму із підприємствами-виробниками, без участі посередників, – розповідає директор ДП «Хімік» Майя Луніна. – Глобальних зауважень по одягу немає. Завжди враховуємо побажання виробничників. Наприклад, нагрудні кишені зробили із застібкою-липучкою, на брезентових костюмах вшили внутрішні кишені.

Час від часу працівники ДП вдосконалюють дизайн спецівок – додають нові елементи або ж змінюють комплектацію попередніх. Також «Хімік» приймає індивідуальні замовлення. Згідно з вітчизняними держстандартами, найменший розмір спецодягу – 44-46. Однак для мініатюрних виробничників і такий костюм буде завеликим. У цьому випадку майстрині знімають мірки й підганяють спецівку під конкретного працівника. Аналогічна процедура й з великими розмірами.

Усі швачки – універсальні. Їм під силу виконати будь-яке замовлення. Майстринею на всі руки Майя Олександрівна називає Ніну Селянко (на фото). В професії жінка вже 43 роки. Має свою клієнтську базу серед азотівців.


– Можу пошити будь-що. Колись навіть чоботи вшивала. З роками напрацювала хороший темп. Мало хто може мене наздогнати, – говорить Ніна Василівна. – Директор пропонувала посаду майстра, в обов’язки якого входила робота з документацією, перевірка якості продукції, виготовлення лекал. Я відмовилася, оскільки шити мені подобається більше.

За словами майстринь, близькість до споживачів та можливість контактувати з ними – одна з переваг у роботі ДП «Хімік». Будинок виробничої моди завжди відкритий до нових ідей та пропозицій.


«Наше завдання – зробити початок дня чистим і затишним»

На варті чистоти й порядку в управлінні ПАТ «АЗОТ» 8 прибиральниць. Вони першими відкривають двері наших кабінетів, щоб створити там атмосферу для творчості й продуктивності.

День Галини Полової традиційно розпочинається о 5 годині ранку. Щоб зібратися на роботу, жінка має півгодини. Поснідати ніколи не встигає. Завжди поспішає, оскільки до початку робочого дня повинна встигнути прибрати в кабінетах працівників управління на сьомому поверсі.

Здавалося б, будні прибиральниць доволі монотонні, але, як писав англійський письменник Сомерсет Моем, навіть у щоденному голінні є своя філософія. Не таким рутинним видається заняття, коли розумієш для кого й для чого ти це робиш.

– Намагаюся працювати так, щоб не було ніяких претензій. Приємно, що люди помічають мою роботу, завжди вітаються у коридорах, – розповідає Галина Полова. – Улюблених кабінетів не маю. Для мене вони всі однакові. Завдання №1 – зробити початок кожного дня чистим і затишним.

Колеги та подруги Галина Полова і Тетяна Синьогуб

Галина Михайлівна і її колега-сусідка з 6-го поверху Тетяна Синьогуб розповідають, що роботи вистачає завжди. Особливо взимку, коли разом зі снігом на взутті заноситься пісок.

Черкаський «Азот» для Галини Михайлівни й Тетяни Григорівни став другою домівкою. Чи не найбільше вони цінують свій колектив. Великі свята відзначають всі разом. Програму «вечірок» продумують колективно. За два десятки років зібралася чимала колекція приємних спогадів.


Охайний робочий вигляд азотівців забезпечує дільниця хімчистки

Майже 100 тонн спецодягу і білизни почистили та випрали минулого року працівниці дільниці хімчистки та пральні, яка є підрозділом цеху господарської діяльності (ЦГД) ПАТ «АЗОТ».

Як розповіла апаратник хімічного очищення Ганна Пилипенко, перхлоретилен, яким тут обробляють одяг, виводить все: мазут, смолу, масло і навіть… ґудзики, якщо їх не відрізати перед чищенням. Щоправда, це стосується лише дешевих ґудзиків з певних видів пластмас, але краще не експериментувати.

– Ми фактично робимо все те, що й хімчистки в місті і використовуємо ту ж речовину, єдине, що техніка там сучасна, – зауважила Ганна Олександ­рівна. – Наші машини розраховані на 50 кілограм білизни. Після очищення, ми перемо одяг, потім висушуємо та прасуємо його.

Зліва направо: А.Л.Дорошенко, Н.А.Коваль, Г.Р.Коваль, Л.Б.Радько, Г.О.Пилипенко, Л.В.Долгуша

За освітою Ганна Пилипенко – хімік­технолог, працювала на виробництві іонітів, потім – капролактаму, а після декретної відпустки у 1997 році потрапила на роботу в хімчистку і залишилася тут. 

А от машиніст з прання одягу Галина Коваль відразу прийшла працювати на пральню і має вже 23 роки трудового стажу. ЇЇ завдання – повертати бездоганну білизну халатам, рушникам та простирадлам, ретельно їх прасувати і складати.

Як розповів майстер дільниці Роман Богдан, у хімчистці й пральні працюють 10 осіб. Є тут і прасувальник, і швачка, яка відразу ж ремонтує одяг і головне – для працівників «Азоту» ці послуги надаються абсолютно безкоштовно, хоча далеко не всі структурні підрозділи ними користуються в повній мірі. Тому в цеху господарської діяльності азотівцям пропонують активніше звертатися до хімчистки та пральні підприємства, аби економити час, сили, кошти і завжди мати чистий спецодяг.


«Нагодувати сотні людей – не проблема»

За те, щоб азотівці мали свіжі гарячі страви, солодощі, вчасно одержували молоко, сік та воду, могли поїсти в затишній обстановці та доброзичливій атмосфері, відповідають працівники комбінату громадського харчування.

Як розповіла директор комбінату Ольга Ситник, нині в його штаті трудиться 41 особа. Добра половина з них працюють на «Азоті» по 20 і більше років. Тож люди віддані своїй роботі і зізнаються, що відчувають себе разом із виробничниками, які в них харчуються, однією великою сім’єю. 

Кухарі Діна Зайвенко (зліва) та Надія Саламатіна

– Ми спілкуємося з відвідувачами, багатьох знаємо по іменах, враховуємо їхні побажання та зауваження, – розповідає кухар Надія Саламатіна, яка працює на підприємстві з 1984 року. – Нерідко наш директор Ольга Анатоліївна виходить в зал, щоб поспілкуватися та почути думку людей, питає, щоб вони хотіли скуштувати.

Надія Олександрівна дуже любить свою роботу, робить її легко та швидко. Каже, що це приходить з досвідом. Підтверджує думку колеги і кухар Діна Зайвенко. Вона прийшла працювати на «Азот» в 1976 році після  Черкаського кулінарного училища. Спочатку працювала позмінно. Важко давалися нічні чергування, коли людей потрібно було нагодувати увечері, вночі і рано вранці. Завдяки своїй професії, навчила добре готувати і двох дочок.

Директор КГХ Ольга Ситник гордиться своїми кухарями, а про кулінара Наталію Ткаченко (на фото) каже однозначно: «це наш скарб». Адже на сьогодні вона найдосвідченіший майстер своєї справи. До речі, коли у 1992 році Наталя прийшла на «Азот» молоденькою дівчинкою, навчала її саме Ольга Анатоліївна. Нині кулінарний цех КГХ пече хліб, булочки, багато різновидів тістечок, торти 7-ми видів та короваї на замовлення. Тематично прикрашає всю цю красу саме Наталія Ткаченко.


Щоб вчасно нагодувати азотівців свіжими стравами, кухарям та кондитерам доводиться щодня вставати о 4.30 ранку. А якщо багато замовлень перед святами, то кулінари можуть творити солодкі шедеври і допізна. Тож, велике їм спасибі та подальшої плідної праці! 

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку