<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування



Приватне акціонерне товариство «АЗОТ» – один з лідерів хімічної галузі України. Підприємство є основним активом холдингу OSTCHEM із просування стратегії, спрямованої на популяризацію карбамідо-аміачної суміші (КАС) в країні. В останні роки Черкаський «Азот» збільшив потужності з виробництва КАС до 1 млн тонн на рік.

На ПрАТ «АЗОТ» функціонує Інтегрована система менеджменту, яка відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001.

Проект будівництва заводу був затверджений у 1962 році, а вже 14 березня 1965 року тут отримали першу продукцію. У квітні 2011 року ПрАТ «АЗОТ» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа.

OSTCHEM – хімічний холдинг України, до складу якого входять підприємства з виробництва азотних добрив: ПрАТ «АЗОТ» (м. Черкаси), ПрАТ «Рівнеазот» (м. Рівне), ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецька обл.), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (м. Сєвєродонецьк, Луганська обл.).

Грамотна логістика, дистрибуція, представлена «УкрАгро НПК» та наявність спеціалізованого морського порту «Ніка-Тера» дозволили холдингу OSTCHEM оптимізувати роботу підприємств, їх виробничу, маркетингову та збутову політику, а також скоротити операційні витрати й підвищити конкурентоспроможність.

Стратегічна мета холдингу OSTCHEM – бути надійним партнером з хорошою репутацією, лідером у виробництві й постачанні мінеральних добрив високої якості українським та міжнародним компаніям.

Новини

31.12.2015

Мільйони тонн карбаміду – за працівниками цеху М-2

Лише для українських аграріїв постачається нині карбамід, вироблений ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM. Попит на добрива не спадає і взимку – сільгоспвиробники поспішають запастися ними для проведення весняної посівної.


Виробничники цеху М-2 у приміщенні ЦПУ

– Після пуску ми вийшли на повне навантаження й виробляємо в середньому 33000 тонн карбаміду в місяць. Традиційно частину продукції пакуємо в біг-беги, решту – відвантажуємо насипом у мінераловози, – розповідає начальник цеху М-2 Дмитро Артюхов.

Цього року новорічне свято стане для колективу цеху особ-ливим. Адже рівно 35 років тому виробничники отримали першу продукцію. Ця пам’ятна подія відбулася 30 грудня 1980 року. Нині в М-2 трудиться чимало людей, які безпосередньо брали участь у пускових операціях.


Відділення компресії. На фото О.Джулай, В.Сусло та С.Остапенко

– Я приїхала на це виробництво в липні 1980-го після закінчення Сєвєродонецького технікуму як молодий спеціаліст – за направленням, – розповідає апаратник виробництва сечовини VI розряду Олена Коржова. – Це було майже за півроку до пуску цеху, тому ми мали достатньо часу, щоб вив-чити технічну документацію, ознайомитися з новим обладнанням чеського виробництва, яке саме монтувалося.
Так само після закінчення Черкаського технічного училища №2 прийшла працювати на нове виробництво й Меланія Демидова – нині інженер-технолог М-2, яка починала роботу лаборантом ЦВТК, тож разом із колегами мала змогу перевірити якість першого випущеного цехом карбаміду.

Ветерани розповідають, що колектив тоді зібрався дуже молодий, багатьом було 18 – 20-ть. Пускові операції допомагали проводити спеціалісти з Білорусі, Чехії, Нідерландів та Сєвєродонецького «ОРГХІМУ» – Союзного інженерно-технологічного тресту, який був створений спеціально для надання допомоги під час пуску хімічних виробництв.

Перший карбамід хіміки новозбудованого М-2 отримали під Новий рік, а тому білосніжна продукція, якою на щастя та удачу «засівали» як виробничий майданчик, так і побутові корпуси, ще й замінила виробничникам штучний сніг.

З тих пір вироблено більш ніж 10 мільйонів 600 тисяч тонн високоякісних добрив.


В.Сусло, Д.Толмачов та С.Остапенко біля компресора К-102-А

Усі досягнення М-2 – справа рук дружнього та професійного колективу. Від старших до молодших передаються набуті знання, досвід та вміння. Чимало нинішніх виробничників є хіміками в 2-му й навіть 3-му поколінні, прийшовши працювати в цех, де трудилися їхні батьки. Серед династій, які працювали від початку створення цеху – родина Толмачових. Слюсар-ремонтник Тимофій Толмачов та апаратник Віра Толмачова брали участь у пуску виробництва. Нині ж їхній син – Дмитро Толмачов працює заступником начальника цеху. Славну історію має також родина Бикових. Федір Биков працював заступником начальника цеху, дружина Світлана – апаратником, а син – Василь Биков трудиться нині начальником зміни. Продовження трудових династій мають також «пускачі» Леонід Басенко, Віталій та Валентина Сємашко, Іван Приходько. А начальник відділення складу цеху М-2 Валентин Сорокін є внуком одного з колишніх директорів Черкаського «Азоту» Валентина Сорокіна. Його батько Олександр Сорокін працює в цеху з виробництва аміаку А-3, мама – працювала в цеху ХВО.

Донині трудяться в цеху ветерани, які пускали цех: Т.І.Задніпровська, М.М.Кучеренко, В.П.Яременко, М.Г.Барадулін, Н.І.Мотузенко, В.С.Романчук, Т.О.Пилявська, О.А.Герасименко, Г.І.Король, А.В.Решотько, Ю.В.Пилипенко, Н.М.Оборончук та інші.


Як розповів заступник начальника цеху Дмитро Толмачов, важливими віхами в розвитку підрозділу можна назвати встановлення вузла охолодження та нових віброгрануляторів, що дозволило підвищити якість карбаміду, а також – встановлення лінії пакування продукції у біг-беги.

Зустрічаючи 35-річний ювілей, виробничники цеху М-2, як і всі азотівці, сподіваються, що зможуть і надалі стабільно працювати, розвивати та вдосконалювати своє виробництво, щоб забезпечувати країну високоякісними добривами.

Прес-центр ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку