<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування



Приватне акціонерне товариство «АЗОТ» – один з лідерів хімічної галузі України. Підприємство є основним активом холдингу OSTCHEM із просування стратегії, спрямованої на популяризацію карбамідо-аміачної суміші (КАС) в країні. В останні роки Черкаський «Азот» збільшив потужності з виробництва КАС до 1 млн тонн на рік.

На ПрАТ «АЗОТ» функціонує Інтегрована система менеджменту, яка відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001.

Проект будівництва заводу був затверджений у 1962 році, а вже 14 березня 1965 року тут отримали першу продукцію. У квітні 2011 року ПрАТ «АЗОТ» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа.

OSTCHEM – хімічний холдинг України, до складу якого входять підприємства з виробництва азотних добрив: ПрАТ «АЗОТ» (м. Черкаси), ПрАТ «Рівнеазот» (м. Рівне), ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецька обл.), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (м. Сєвєродонецьк, Луганська обл.).

Грамотна логістика, дистрибуція, представлена «УкрАгро НПК» та наявність спеціалізованого морського порту «Ніка-Тера» дозволили холдингу OSTCHEM оптимізувати роботу підприємств, їх виробничу, маркетингову та збутову політику, а також скоротити операційні витрати й підвищити конкурентоспроможність.

Стратегічна мета холдингу OSTCHEM – бути надійним партнером з хорошою репутацією, лідером у виробництві й постачанні мінеральних добрив високої якості українським та міжнародним компаніям.

Новини

25.11.2015

Цех А-­3 перевиконав план та скоротив енерговитрати

Виробництво аміаку одне з найскладніших на Черкаському «Азоті» OSTCHEM, адже в процесі задіяні всі хімічні реакції, що застосовуються у промисловій неорганічній хімії. До того ж, саме аміак є сировиною для виробництва всієї продукції підприємства, і від злагодженої роботи аміачників залежить успіх роботи всього «Азоту».

Саме тому після простою підприємства цех А-­3 розпочав пускові операції найпершим. Як розповів начальник цеху А-­3 Віктор Погорілий, 29 вересня тут вже отримали перший аміак, після чого цех швидко вийшов на повне навантаження і перевиконав план з виробництва продукції у жовтні, напрацювавши 38 тис. 515 тонн аміаку, що становить (102%). Крім того, цей структурний підрозділ продовжує скорочувати енерговитрати. Так, при встановленій нормі на жовтень 1020 м³ газу на 1 тонну продукції, цеху вдалося вийти на показник 998,5 м³, електроенергії із запланованих 735 кВт/год на тонну продукції використали лише 707,14 кВт/год. Знесоленої води використано 2,04 м³ на тонну продукції (норма – 2,5 м³), оборотної – 392 м³ (норма – 450 м³).


Машиніст компресорних установок Сергій Вашкевич та начальник цеху А-3 Віктор Погорілий

– Ми постійно працюємо над підвищенням енерго­ефективності виробництва, що дозволяє збільшити рентабельність продукції та її екологічність. Для цього не лише постійно ремонтуємо обладнання, а й модернізуємо його, – розповідає Віктор Погорілий. – У 2014 році нам вдалося зекономити майже 11,5 млн. м³ природного газу та 1 млн. 231 тис. кВт/год електроенергії.

Цього року також по максимуму було використано період простою виробництва для того, щоб провести капітальні ремонти на обох технологічних нитках. Серед важливих організаційно-­технічних заходів – заміна проміжного колектора (трійника) по виходу з печі первинного риформінгу №1 та ремонт такого ж колектора по виходу з печі первинного риформінгу №2, а також модернізація сепараторів СО2 поз. Д­107­1,2 на обох агрегатах підготовки синтез­-газу, що дозволяє більш якісно очищати від вологи вуглекислий газ – побічний продукт цеху А­-3, який подається на виробництво карбаміду в цехи М­-2 та М-­6.


Зміна №4 цеху А-3: В.Бізюков, М.Шумовський та О.Драга

Нині А­-3 працює на повну потужність, йдучи з випередженням планових показників на листопад. Досвідчений колектив цеху справляється з будь-­якими виробничими зав­даннями. Щоб працівники мали високу кваліфікацію, більшість хіміків освоїли по 2­-3 професії. Практикується в цеху й ротація постійного та підмінного персоналу, аби спеціалісти не втрачали навиків і тримали руку на пульсі потужного виробництва.

– У нашій зміні працюють 10 осіб. Більшість людей віком до 40 років. Навчаємо молодь. Зараз у нас стажується випуск­ник ЧДТУ Олександр Драга, який у рамках програми підготовки молодих спеціалістів освоює робоче місце апаратника конверсії агрегатів підготовки синтез-­газу, – розповідає начальник зміни №4 Микола Шумовський.

Робота хіміка на виробництві вимагає глибоких знань, досвіду та постійної зосередженості. Азотівці зізнаються, що нерідко думають про роботу і вдома, а під час зустрічей у дружньому колі продовжують обговорювати виробничі питання. Адже непроста й відповідальна робота стала для них справою всього життя.

Прес-центр ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку