<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування



Приватне акціонерне товариство «АЗОТ» – один з лідерів хімічної галузі України. Підприємство є основним активом холдингу OSTCHEM із просування стратегії, спрямованої на популяризацію карбамідо-аміачної суміші (КАС) в країні. В останні роки Черкаський «Азот» збільшив потужності з виробництва КАС до 1 млн тонн на рік.

На ПрАТ «АЗОТ» функціонує Інтегрована система менеджменту, яка відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001.

Проект будівництва заводу був затверджений у 1962 році, а вже 14 березня 1965 року тут отримали першу продукцію. У квітні 2011 року ПрАТ «АЗОТ» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа.

OSTCHEM – хімічний холдинг України, до складу якого входять підприємства з виробництва азотних добрив: ПрАТ «АЗОТ» (м. Черкаси), ПрАТ «Рівнеазот» (м. Рівне), ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецька обл.), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (м. Сєвєродонецьк, Луганська обл.).

Грамотна логістика, дистрибуція, представлена «УкрАгро НПК» та наявність спеціалізованого морського порту «Ніка-Тера» дозволили холдингу OSTCHEM оптимізувати роботу підприємств, їх виробничу, маркетингову та збутову політику, а також скоротити операційні витрати й підвищити конкурентоспроможність.

Стратегічна мета холдингу OSTCHEM – бути надійним партнером з хорошою репутацією, лідером у виробництві й постачанні мінеральних добрив високої якості українським та міжнародним компаніям.

Новини

08.10.2014

ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM на 100% завантажив виробництво азотної кислоти

Цех з виробництва слабкої азотної кислоти М­-5 працює на проектному навантаженні, забезпечуючи в повному обсязі продукцією цех М-­9 – свого основного внутрішнього споживача. Паралельно тут проходить ще й капітальний ремонт на одному з агрегатів та реалізація заходів, спрямованих на поліпшення побутових умов працівників.

– Зараз ми працюємо на повну потужність. У роботі перебуває сім агрегатів з десяти. Згідно з планом виробництва, який відповідає навантаженню цеху М­-9, ми пришвидшили темп. Порівняно з двома попередніми місяцями, добовий виробіток зріс на 75 тонн. Додатковому навантаженню агрегатів сприяло і значне зниження температури навколишнього середовища, – зазначає начальник цеху М­-5 Владислав Літошенко. – 99,9% виробленої нами слабкої азотної кислоти транспортується на виробництво аміачної селітри. Стороннім споживачам нашу продукцію відвантажуємо по­-мінімуму – в межах 50 – 100 тонн на місяць.

Стабільній роботі цеху на максимальному навантаженні в період, коли серед аграріїв зростає попит на мінеральні добрива, посприяла серія планових ремонтів на агрегатах з виробництва слабкої азотної кислоти. Залежно від кількості відпрацьованих годин, на більшості з них пройшли малі капітальні ремонти. А от масштабний капремонт було проведено на агрегаті 1/2.

На фото (зліва направо): слюсар-ремонтник О.Панченко, майстер Є.Величко, механік
Д.Озеран та слюсар-ремонтник С.Нерух

– Взимку ми відремонтували там газову турбіну й близько десяти апаратів, демонтували старі економайзери і з’єднали щільний клапан напряму з котлом КУГ-­66. Також відремонтували абсорбційну колону, зокрема замінили всередині першу тарілку, що позитивно позначилося на процесі абсорбції та якості продукції. Було встановлено і нову камеру згорання газу з п’ятьма пальниками, спроектовану фахів­цями проектно-­конструкторського відділу. Вона значно простіша в обслуговуванні та має менший гідравлічний опір, – говорить механік цеху М­-5 Дмитро Озеран.

Такий же за обсягом капітальний ремонт нині триває на агрегаті 3/2. Комплекс запланованих робіт мають завершити протягом кількох тижнів. Тут так само відремонтують близько десяти апаратів та ГТТ-­3М, замінять футеровку котла та контактного апарату, дефектні деталі газоходу тощо.

Ремонт запірної арматури на котлі-утилізаторі КУГ-66

– Усе технологічне обладнання працює в агресивному середовищі. Це зумовлено особливостями нашого виробництва. Тому кожен такий ремонт допомагає відновити працездатність агрегатів і вивести їх на проектну потужність, – зауважує Дмитро Ігорович.

Безаварійну роботу цеху в подальшому забезпечить глобальна реконструкція водооборотного циклу на першому відділенні. Раніше він знаходився під землею на глибині 5­-6 метрів. Корозійні процеси всередині труб призводили до частих пропусків, які супро­воджувалися зупинками агрегатів. Щоб усунути появу таких форс­-мажорів, спеціалістами підрядної організації ТОВ «Теплосервіс-­2000» було винесено більше 100 м трубопроводів різного діаметру на естакаду заввишки 6 м. Станом на сьогодні обсяг робіт виконано на 90%. Залишилося тільки підвести воду до трьох агрегатів відділення.

Також минулого тижня було відремонтовано одне зі сховищ для зберігання азотної кислоти. Діагностику зварювальних швів провели експерти ТОВ «ДІЕКС» (м.Дніпропетровськ). Основні ж роботи з усунення виявлених дефектів виконали фахівці управління капітальних ремонтів.

Під час цьогорічної ремонтної компанії в цеху М­-5 було проведено і природоохоронні заходи. Завдяки ремонту підігрівачів хвостових газів та заміні каталізатора в реакторах селективної очистки зменшився обсяг викидів оксидів азоту в атмосферу.

На проведення малих і масштабних капремонтів агрегатів на виробництві слабкої азотної кислоти ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM цьогоріч спрямує більше 15 млн. грн. Завдяки попереднім ремонтам і модернізації економія енергоресурсів у цеху М­-5 за 8 місяців 2014 року склала 49 млн. грн.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку