<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування



Приватне акціонерне товариство «АЗОТ» – один з лідерів хімічної галузі України. Підприємство є основним активом холдингу OSTCHEM із просування стратегії, спрямованої на популяризацію карбамідо-аміачної суміші (КАС) в країні. В останні роки Черкаський «Азот» збільшив потужності з виробництва КАС до 1 млн тонн на рік.

На ПрАТ «АЗОТ» функціонує Інтегрована система менеджменту, яка відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001.

Проект будівництва заводу був затверджений у 1962 році, а вже 14 березня 1965 року тут отримали першу продукцію. У квітні 2011 року ПрАТ «АЗОТ» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа.

OSTCHEM – хімічний холдинг України, до складу якого входять підприємства з виробництва азотних добрив: ПрАТ «АЗОТ» (м. Черкаси), ПрАТ «Рівнеазот» (м. Рівне), ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецька обл.), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (м. Сєвєродонецьк, Луганська обл.).

Грамотна логістика, дистрибуція, представлена «УкрАгро НПК» та наявність спеціалізованого морського порту «Ніка-Тера» дозволили холдингу OSTCHEM оптимізувати роботу підприємств, їх виробничу, маркетингову та збутову політику, а також скоротити операційні витрати й підвищити конкурентоспроможність.

Стратегічна мета холдингу OSTCHEM – бути надійним партнером з хорошою репутацією, лідером у виробництві й постачанні мінеральних добрив високої якості українським та міжнародним компаніям.

Новини

11.02.2013

Цеху М-9 з виробництва аміачної селітри – 40 років

105,6 % місячної норми продукції  виробив у січні колектив цеху М-9. Це найкращий показник за всю історію роботи цеху, якому в лютому виповнюється 40 років. Щодня цех виробляє та відвантажує споживачам 3 200 тонн продукції.


Начальник цеху М-9 Іван Гнатович Мартем’янов

– У нас почалася найгарячіша пора – забезпечення добривами аграріїв для проведення весняно-польової кампанії, – розповідає начальник цеху М-9 Іван Гнатович Мартем’янов. – Продукція відвантажується цілодобово на всі види транспорту.  Близько 700-800 тонн аміачної селітри на добу вивозиться автомобільним транспортом, решта – залізничним. Склади зараз порожні. Та й взагалі з приходом на підприємство нових інвесторів, ми не знаємо проблем зі збутом продукції.

Практично вся аміачна селітра нині відвантажується на внутрішній ринок. Причому, в тому фасуванні, яке найзручніше для покупця: мішки по 50 і 25 кг, біг-беги вагою 500 і 1000 кг. Невелика частина продукції відвантажується й насипом.

На сьогодні Черкаський «Азот» є найбільшим виробником аміачної селітри в Україні. Крім основної продукції – гранульованої аміачної селітри, цех М-9 постачає також плав селітри у цех М-7 для виробництва КАСу та менш концентрований розчин селітри для потреб промисловості. Крім того, цех сам виробляє магнезіальну витяжку, яка додається до аміачної селітри та втричі збільшує міцність гранул, що дозволяє транспортувати її на великі відстані та збільшує термін зберігання продукції.


Як і всі «аміаки», цех з виробітку аміачної селітри перевиконав план

Має цех і власне виробництво поліетиленової плівки. Вона використовується для власних потреб (вистеляння вагонів перед завантаженням до них біг-бегів чи мішків з готовою продукцією), а також постачається в цех К-7 для пакування кристалічного капролактаму.

Виробництво аміачної селітри – одне з найбільших на підприємстві. Нині тут працює 304 особи. Серед них чимало працівників, чия робота відзначена орденами, медалями, подяками, грамотами за вагомий внесок в розбудову хімічної галузі, які пропрацювали на цьому виробництві 20 і більше років. Це В.М.Бик, М.І.Шимко, А.О.Жвакін, І.М.Дикий, В.І.Максимчук, А.І.Родіонова, В.Д.Семененко, С.С.Скалько, О.В.Хрустальов, В.Л.Руденко, Т.В.Дячкова, І.І.Байлук, Т.В.Сорокіна, О.М.Коломієць, О.Р.Свистун, І.О.Меєр, З.В.Григорьєва, О.І.Щербакова, В.В.Петров, Ю.Б.Федосова та багато інших. Не відстає від старшого покоління і молода зміна азотівців. Частина з них продов-жують справу своїх батьків. Нині в цеху трудяться 8 сімейних династій.


Зміна №1: (зліва направо) Коваленко Н.Д., Жупинас А.О., Крижановська А.В., Кулик А.І., Родіонова А.І.

–   Результат, якого нам сьогодні вдається досягати, це не лише наша заслуга, а й суміжних цехів з виробництва аміаку та слабкої азотної кислоти, які постачають нам сировину, інших допоміжних та ремонтних служб підприємства, – наголосив Іван Мартем’янов. – Ну і, звичайно, велике значення мають вчасно проведені ремонти, завдяки чому цех може працювати вище проектної потужності.

Нині виробництво аміачної селітри продовжує розвиватися та вдосконалювати виробництво. Цього року заплановано розробити проект на реконструкцію промивних скруберів, що дозволить зменшити викиди в атмосферу, придбати та змонтувати маневровий пристрій на залізничній колії №24, завдяки чому можна буде пересувати вагони під час завантаження продукцією не задіюючи тепловоз. У корпусі № 633 буде встановлено вузол обліку мішків, які відвантажуються у напіввагони.

Гаряча пора на виробництві аміачної селітри триває. Бажаємо великому дружному колективу цеху успішної, злагодженої роботи та подальших трудових звершень.

Етапи розвитку виробництва
Цех М-9 будувався як друга черга виробництва аміачної селітри (цеху М-3). У лютому 1973 року були пущені в роботу обидві башти нового цеху, який пізніше отримав назву М-3а. Після того, як у 1997 році був виведений з експлуатації цех М-3, М-3а взяв його назву, а коли об’єднався з цехом М-8 – став цехом М-9.

Наталія Бакалова, фото автора

Возврат к списку